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
auto
2024. 03. 19. kedd

Két héttel ezelőtt a Budapest Auto Show keretében a Nissan már kiállította az új Nissan LEAF-et Magyarországon, de akkor a nyilvános helyszín miatt nem lehetett beindítani az autó fedélzeti rendszerét. A kiállítás után az autó egy hétre külföldre került, de ezen a héten újra hazánkban turnézik. A Nissan Centrum jóvoltából tegnap este lehetőséget kaptam arra, hogy kicsit beüljek és ismerkedjek az új rendszerrel.

Működőképes, de nem forgalombahelyezhető

Sajnos a hakni végén a zúzdában végzi, mivel előszériásként nem kerülhet forgalomba.

Bár kívülről már sok hivatalos és nem hivatalos fotót is láttunk az autóról, élőben mégis más egy ilyet megnézni. Jó hír a korábbi LEAF-től a formája miatt idegenkedők számára, hogy az új LEAF sokkal inkább hétköznapi autó, mint az elődje volt. Az új Micra mellett akár annak nagy testvére is lehetne, hiszen az aktuális márkajegyek szinte azonosak a két autón.

Új kerék dizájn is érkezik

Valószínűleg nem a feketében lesz a legnépszerűbb.

Ahogy azt már korábban is írtam, az alap forma változatlan, sőt az autó méretei is tulajdonképpen azonosak az első széria méreteivel. A tengelytáv cm-re azonos (2,7 m), de a szélesség (régi: 1,77 m, új: 1,79 m), hossz (régi: 4,45 m, új: 4,49 m) és magasság (régi: 1,55 m, új: 1,545 m) sem változott számottevően. Az új Nissan LEAF szinte biztosan a régivel azonos alapokra épül, így a beltérben jelentős helykínálat változásra nem kell számítani. Az autó tömege 1,5 tonnáról 1,54 tonnára nőtt, ami szintén elhanyagolható változás, de jól mutatja, hogy az eredetihez képest közel dupla kapacitású akkut nem több cellából, hanem nagyobb energiasűrűségű cellákból állították össze.

Tükörbe épített irányjelzők.

Érdekes, hogy nem csak a képek, de megtekintés alapján is szinte mindenki nagyobbnak érzi az új Nissan LEAF csomagtartóját, mint amekkora tárolóhelye az eredeti modellnek volt. Pedig ugyanakkora karosszériába igencsak nehéz lenne látványosan nagyobb csomagtartót belevarázsolni. A számok pedig nem csalnak. A II. generációs Nissan LEAF csomagtartója minden kiterjedésben szinte centire azonos az előzővel (a táblázatban látható eltérések valószínűleg a pontatlan mérésből adódnak):

Csomagtartó mérete
régi új
szélesség 99,5 cm 100 cm
mélység 79,5 cm 79,5 cm
magasság 56 cm 58 cm
szélesség a nyílásnál középen 105,5 cm 106 cm

 

Balra a régi, jobbra az új Nissan LEAF csomagtartója.

Egyedül a csomagtartó legbelső részén az ülések mögött nőtt meg a hely, ahol kevésbé lóg be két oldalról a burkolat. Ez adhat néhány extra litert az eddigi 370 literes csomagtérhez, de számottevő növekedés nem történt.

Érdekes, hogy a kocsi orráról ugyan eltűntek a jellegzetes békaszem lámpák, de lentebb rakott fényszórók fölött továbbra is a korábbi világítótestekre hasonlító dudor látható. Nem áll rosszul neki, és nem is igazán feltűnő, inkább csak érdekes.

Kevésbé meredek a csatlakozókat rejtő nyílás fedele.

Jobban elérhetők a csatlakozók. Az európai modellen a jobb oldali Type1 helyett már Type2 lesz.

Az orr részen a legfontosabb változás, hogy a töltőcsatlakozókat védő ajtó fentebb, az orr döntöttebb részére került, így a felnyitott ajtó alatt könnyebb hozzáférni a csatlakozókhoz. Mivel a 2018-as Nissan LEAF-nek ez a példánya egy japán belpiacos, ráadásul előszériás darab, így nem meglepő, hogy Type2-es töltőcsatlakozó helyett még egy az elődmodellhez hasonló Type1 csatlakozó lapul a fedél alatt (Japánban ez a szabvány), a CHAdeMO aljzat mellett. Az Európában értékesített autókra az Európában népszerűbb Type2 csatlakozó kerül majd, így az autó a Type2-es kábellel szerelt nyilvános töltőkön is tölthető lesz. A maximális töltési teljesítmény 6 kW lesz (azt nem tudni egyelőre, hogy az alap modellbe mekkora teljesítményű fedélzeti töltő kerül), amit valószínűleg továbbra is csak 1 fázisról fog tudni majd felvenni. Egyenáramról egyelőre úgy tűnik, hogy továbbra is 50 kW a teljesítmény limit.

A sávtartás kamerája

A parkolást segítő körkamera első modulja.

Az autón körben összesen 12 ultrahangos szenzor található, melyek folyamatosan figyelik az autó körül lévő emberek, állatok vagy tárgyak távolságát. A kocsi orrán és hátulján lévők elsősorban parkoláskor dolgoznak, míg a hátul oldalt lévők sávváltásnál a tükör holtterében megbújó autókat képesek észlelni. A parkolást ezeken felül a felülnézeti képet biztosító négy kamera (egy elől a Nissan jelvényben, kettő oldalt a tükrökben és egy hátul a csomagtérnyitó gomb mellett) segíti, melyek képét nem csak a sofőr használja, de folyamatos képelemzés révén az autó is (pl. parkolás asszisztens). Az autóra ezen felül az első és a hátsó szélvédő mögé is került egy-egy kamera. Az első a sávtartás és a sávelhagyásra figyelmeztetés terén fontos, míg a hátul lévő a különleges belső visszapillantó tükörnek biztosítja a képet. Az utastérben a szélvédő tetejéről lógó, a szokásosnál nagyobb tükör egy hibrid rendszer, ami sima tükörként és monitorként is működhet. Monitorként használva a hátsó kamera képe látható benne úgy, hogy azt nem takarják ki a hátul ülők illetve a kalaptartóra tett tárgyak. A kamera három tengely mentén elfordítható, így igény szerint finomhangolható, de lehetőség van a kontraszt állítására is. A szerkezet alján lévő karral a tükör átbillenthető a másik üzemmódba (ugyanúgy, ahogy a hátulról vakító autó esetén átbillentettük a régi tükröket), amiben a monitor kikapcsol és a felület hagyományos tükörként funkcionál.

 

 

Jobb oldalon az e-Pedal és a Pro Park gombjai

A kormány mögötti műszeregység és a teljes műszerfal előnyére változott. Míg az előd modell sok szempontból gagyinak hatott, addig a 2018-as Nissan LEAF műszerfala megfelel a kor divatjának, és sokkal egységesebb képet mutat, mint a korábbi. Megszűnt a kormány előtt felül lévő külön kijelző, amin fenyőfát lehetett építeni és a pillanatnyi sebesség jelent meg digitálisan. A takarékos vezetést mutató értelmetlen fenyőfaépítés eltűnt, a sebességmérő pedig egy analóg műszerré alakult. Hogy annyira csal-e majd, mint az előd modellé (bő 10%-ot csalt felfelé), azt nem lehet tudni, de jobban mutat, mint az elődje. Ettől az órától balra található a multifunkciós LCD kijelző, amiről az összes többi hasznos információ leolvasható.

Elsőre feltűnő, hogy eltűnt az akkumulátor állapotát mutató skála, és ugyanígy nincs akkuhőmérséklet kijelzés sem. A Nissan valószínűleg rájött, hogy a kockák ugyan örülnek ezeknek az adatoknak, de az átlag autós megriad tőlük. A Nissanon kívül más gyártó nem is kötötte eddig se a sofőr orrára ezeket az adatokat (vagy legalábbis nem ilyen látványosan). Az LCD alján a legfontosabb adatok egyszerre láthatók: töltöttség százalékban (akkumulátor ikonnal, amin szintén látható a töltöttségi szint), a még megtehető táv és a már megtett táv.

Az LCD-n nagyjából állandó helye van a meghajtási mód jelölésének (P, R, N, D/B), az Eco mód és az e-Pedal ikonjainak, a külső hőmérsékletnek illetve a pontos időnek. A többi kijelzés a kor divatjának megfelelően váltogatható. Ugyanezen a kijelzőn jeleníthető meg a menü, aminek tartalmáról egyelőre csak tippelni tudok, mivel szinte minden japánul jelent meg benne, és a nyelvválasztás nem szerepelt a menüpontok között (a félig-meddig kibogarászott menü a cikk végén található).

A menüben mozogni és a beállításokat módosítani a kormány bal oldalán lévő navigáló gombokkal lehet, de ugyanezek a gombok szolgálnak a kijelzés módosításához is. Ugyanezen az oldalon találhatók a hangerő szabályozó és a zeneszámok közötti léptetést biztosító gombok. A másik oldalra kerültek a tempomat, a Pro Pilot és a hangvezérlés/telefon gombjai. A kormány egyébként nagyon kényelmes fogású és élőben nagyon jól néz ki, lényegében azonos a többi új Nissan kormányaival.

This slideshow requires JavaScript.

Főképernyő bal oldalán az alábbi megjelenítések közül lehet választani:
  • Vezetési adatok
    • energiafelhasználás, energia visszatermelés, sebesség
    • (további három megjelenítés)
  • Zene lejátszás
  • Navigáció (nem volt Európa térkép az autón)
  • Fogyasztás
  • Menet adatok
    • fogyasztás, megtett út, átlagos sebesség, menetidő
    • irány (égtájak szerint, sebesség, kiválasztott zeneforrás)
    • környezetet figyelő szenzorok jelei (biztonsági pajzs)
    • sávtartás
  • Figyelmeztetések
  • Menü

Bár a kijelző és a rendszer kezelése sokkal profibb és egységesebb lett, továbbra is átgondolatlan egy kicsit. Olyan, mintha a fejlesztők nem tudták volna eldönteni, hogy az autós mit is akar majd látni. Számomra továbbra is érthetetlen, hogy miért nem tudják ügyesen az összes fontos információt egyetlen képernyőn elhelyezni, miért kell a legalapvetőbb információkhoz gombokat nyomogatva lapozgatni. Ez elvonja a sofőr figyelmét az útról, így végső soron balesetveszélyes. Ez sajnos nem csak a Nissan, hanem a legtöbb mai villanyautó hibája.

A kormány és a sofőr oldali ajtó között a műszerfalon (ez a japán modellen a kormánytól jobbra, a kontinentális Európába készülő modelleken a kormánytól balra kerül) hat fontos funkció kapott dedikált gombot:

  • kormányfűtés
  • töltés időzítés kikapcsolása
  • töltőnyílás nyitása
  • ráfutás figyelmeztetés kikapcsolása
  • ECO mod be- illetve kikapcsolása
  • figyelmeztető hangok lekapcsolása

Egy picit fentebb található a napi km számlálót nullázó gomb, illetve a műszerfal fényerejét szabályozó gombok.

Az ajtópanel semmit sem változott

Továbbra is csak a vezető oldali első ablak automata.

Az ajtópanel látszólag semmit sem változott, nem lennék meglepve, ha azt egy az egyben vették volna át az első szériából. A legnagyobb csalódás ezzel kapcsolatban, hogy továbbra is csak a vezető ablakának automata az emelője. A többit addig kell nyomni vagy húzni, amíg ki nem nyit, vagy be nem zár.

A középkonzolon új a kijelző és a körülötte lévő gombok, de a klíma, az ülésfűtés, a csatlakozók és a Start gomb csak minimális szinten változott. Ugyanígy változatlan az irányváltó kar megjelenése és működése, így aki már használt LEAF-et, az egyből otthon fogja érezni magát az újban is.

Jobb oldalon az e-Pedal és a Pro Park gombjai

Ezen a konzolon az e-Pedal és a Pro Pilot parkolást segítő funkciója kapott egy-egy gombot. A parkolási asszisztenst nem mertem kipróbálni, de az e-Pesallal mentem néhány 10 métert. Elsőre sokkal természetesebbnek hat, mint amire számítottam, de aki még nem vezetett ilyet, annak meg kell majd szoknia. Az e-Pedal lényege, hogy a pedál teljes felengedésekor a rendszer teljesen visszatöltésre kapcsol, hogy a mozgási energiát elektromos energiává alakítva fékezze az autót. A fékezés mértéke a pedál dőlésszögétől függ. Úgy is fel lehet fogni, hogy a pedállal egy sebességet választok, amit az autó igyekszik elérni. Ha lassabban megy, mint amit a pedál dőlésszöge igényel, akkor az autó gyorsít, ha gyorsabban, akkor pedig lassít, amíg el nem éri a dőlésszögnek megfelelő sebességet. ha teljesen felengedjük a pedált, akkor az autó teljesen megáll. Ez az e-Pedal legfontosabb újítása, ugyanis a legtöbb hasonló funkcióval felszerelt autó a pedál felengedésekor csak motorfékkel lassul, de nem áll meg teljesen. Az e-Pedal esetén a rendszer az utolsó métereken észrevétlenül aktiválja a hagyományos fékeket az autó teljes megállításához. Külön kiemelendő, hogy a funkció lejtőn és emelkedőn is működik, amit ha én nem is, de a Nissan Centrum munkatársai az emeleti bemutatóteremhez vezető rámpán teszteltek is.

Mivel a jobbkormányos autón nincs semmilyen rendszám, kapun kívülre nem tudtunk menni, így sem a sávtartást, sem pedig az adaptív tempomatot nem tudtam kipróbálni. A Pro Pilot rendszernek ezek a funkciói elméletileg a Tesla Autopilottal közel azonos képességekkel ruházza fel a LEAF-et. Autópályán tehát képes lesz az új LEAF tartani a sávot, az utolért vagy besoroló autóhoz igazítani a sebességet, így téve sokkal kényelmesebbé a hosszú monoton utakat. Remélhetőleg a rendszer a városban való araszolásnál is segíti majd a sofőrt és nem kapcsol ki teljes megállásnál.

Az új, 40 kWh-ás akkumulátor természetesen a korábbinál jóval nagyobb hatótávot is biztosít. A legkevésbé életszerű japán mérés szerint akár 400 km is megtehető egy töltéssel, de ezt még 50 km/h-ás tempó mellett sem tartom valószínűnek. A Nissan magyar weboldala 378 km-ről regél, ami még mindig nem tűnik reálisnak. Az amerikaiak 150 mérföldes, vagyis 240 km-es hatótávot látnak elérhetőnek. Korábbi tapasztalataink alapján a mindennapi életben ez a mérési szisztéma tűnik a leginkább valóságosnak. Én úgy tippelek, hogy fűtés nélkül városban 280-300 km is megtehető vele, de autópályán 110-120-as tempónál fűtéssel ez az érték 200-240 km-re fog csökkenni. Ez persze csak tipp a részemről, mivel kipróbálni nem tudtam az autót. Egyébként még ezek az értékek is azt jelentik, hogy Budapestről minden Magyarországi megyeszékhely elérhető lesz közbeiktatott megálló nélkül, de az Adriára is le lehet majd menni mindössze 2 rövid megállóval. A tesztautó egyébként 80%-os töltöttségnél kikapcsolt fűtés mellett 263 km-t írt ki megtehető hatótávnak, ami a fűtés bekapcsolása után 205 km-re csökkent. Mivel nem tudjuk, hogy az új LEAF milyen algoritmussal számítja ki a hátralévő hatótávot, illetve nem tudjuk hogy a bemutató autóval eddig hol és milyen tempóval mentek (hogy fogyott el az a 20%), így ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket nem szabad még levonni. Az autó egyébként hőszivattyús fűtéssel rendelkezik.

Apropó fűtés. Sokáig ment a találgatás azzal kapcsolatosan, hogy az új LEAF kap-e aktív akku hőmérséklet szabályozást, vagyis lesz-e az akkumulátorcsomagon hűtő-fűtő rendszer. A bejelentés óta tudjuk, hogy a 40 kWh-ás akkucsomagba sem került hűtés, így a rendszer a csomag hőmérsékletét maximum a merítési és töltési teljesítmény korlátozásával tudja kordában tartani. Sokak szerint ez gond, mivel így gyorsabban öregszik az akku, mintha aktívan hűtve lenne. Az eddig látott LEAF-ek, illetve hasonló, de aktívan hűtött autók adataiból kiindulva úgy gondolom, hogy ezek a félelmek, legalábbis a mi klímánkon, alaptalanok. Lehet, hogy mediterrán környezetben vagy az USA déli államaiban ez gyorsabb akkumulátor degradációhoz vezet, de nálunk ezzel biztosan nem kell számolni. A teljesítmény korlátozással is maximum napon belül többszöri autópályás merítés és villámtöltés esetén fogunk majd találkozni. Hogy mennyire nem érzi ezt gondnak a Nissan, azt mutatja a 8 évre és 160 ezer km-re vállalt garancia, illetve hogy az új Nissan LEAF műszerfaláról eltűnt a méretes akkumulátor hőmérséklet skála.

Biztosan sokan lesznek, akik az évi egyszeri nyaralás miatt még mindig keveslik a hatótávot, vagy akik a nagymamához úgy akarnak elmenni, hogy ott ne kelljen tölteni, de az emobilitás iránt érdeklődők többségének ez a 250-300 km-es hatótáv már bőven megnyugtató lesz a mindennapi élethez. Az új Nissan LEAF ráadásul sokkal kevésbé akar kitűnni a tömegből, így dizájn szempontjából is sokkal elfogadhatóbb.

Az autót ma (2017. november 10.) este 9-ig bárki kívül-belül megnézheti Budapesten az Allee Bevásárló központ főbejáratánál.

Menü

  • VDC beállítás (VDC – Vehicle Dynamic Control – menetstabilizátor)
    • menetstabilizátor rendszer: be/ki
  • Vezetés támogató rendszer
    • ProPilot
      • ??: be/ki
    • Oldaltartás
      • LDW (Lane Departure Warning – sávelhagyás figyelmeztetés): be/ki
      • LDP (Lane Departure Prevention – sávelhagyás megelőzés): be/ki
    • Hátsó oldal támogatás (?)
      • BSW (Blind Spot Warning – holttér figyelmeztetés): be/ki
      • Jelzések fényereje
        • világos
        • normál
        • sötét
    • Vészfék
      • rendszer: be/ki
    • Táblafelismerés: be/ki
    • Parkolás asszisztens
      • ultrahangos szenzorok
        • ultrahangos rendszer
        • ultrahangos képernyő váltás (?): be/ki
        • hangerő
          • magas
          • közepes
          • alacsony
        • szenzor érzékenység
          • nagy távolság
          • közepes távolság
          • kis távolság
      • mozgó tárgy felismerés: be/ki
      • keresztirányú forgalom figyelése: be/ki
    • Vezetéssegítő rendszer
      • pihenőidő figyelmeztetés
      • menetidő
        • 30 / 60 / 90 / 120 / 150 / 180 / 210 / 240 / 270 / 300 / 330 / 360 perc
        • törlés
      • Figyelmeztetés fagyveszélyre: be/ki
      • Chassis control (??)
        • ??: be/ki
      • e-Pedal
        • ??: be/ki
  • Képernyő testreszabása
    • Megjelenítendő elemek
      • Pro Pilot
      • Védőpajzs
      • Státusz
      • Fedélzeti számítógép
      • Chassis control (guminyomás???)
    • Eco Information setting (??)
      • Eco vezetés segéd: be/ki
      • korábbi adatok törlése
    • Navigációs beállítások
      • Automatic interrupt setting: be/ki
    • Pro Pilot screen switching (??)
    • Meter direction (??)
      • Sweep direction (??): be/ki
      • Display production (??): be/ki
  • Jármű beállítása
    • Fények / megvilágítás
      • Automatikus beltéri világítás: be/ki
      • Automatikus fényerő szabályozás
        • gyorsabb
        • gyors
        • normál
        • lassú
    • Zár
      • I-kulcsos bejutás
    • Ablaktörlő
      • sebességfüggő: be/ki
    • Automatikus tükörbehajtás: be/ki
  • EV beállítás
    • Töltőkábel reteszelés:
      • Automatikus
      • Rögzítés
      • Nincs rögzítés
    • Töltés időzítés 1
      • Időzítő: be/ki
      • Kezdési idő
      • Befejezési idő
      • Teli töltés prioritás: be/ki
      • Nap
        • hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap
    • Töltés időzítés 2
      • mint az előző
    • Töltési idő megjelenítés beállítása
      • 6,0 kW (AC 200-240 V)
      • 3,0 kW (AC 200-240 V)
      • 1,1 kW (AC 100-127 V)
      • 50 kW (villámtöltés)
    • Légkondicionáló időzítés 1
      • Időzítő: be/ki
      • kezdési idő
      • hőmérséklet
      • akkumulátorról is menjen: be/ki
      • nap
        • hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap
    • Légkondicionáló időzítés 2
      • mint az előző
  • Karbantartás
    • gumik (beállítható figyelmeztetés adott km megtétele után)
    • user?? (beállítható figyelmeztetés adott km megtétele után)
  • Óra
  • Mértékegységek
    • Hőmérséklet: C/F
  • Gyári értékek visszaállítása

A menü elemeit a Google Fordító segítségével fordítottam, így könnyen lehet, hogy akár óriási tévedések is vannak benne. Ráadásul nem biztos, hogy az itt elérhető funkciók mindegyike megjelenik majd az európai változatban.

PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly93d3cudm9sdGllLmV1Lz91dG1fc291cmNlPXZpbGxhbnlhdXRvc29rJnV0bV9tZWRpdW09ZWxla3Ryb21vc2F1dG8mdXRtX2NhbXBhaWduPXJvdmF0IiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL3d3dy52b2x0aWUuZXUvP3V0bV9zb3VyY2U9dmlsbGFueWF1dG9zb2smdXRtX21lZGl1bT1lbGVrdHJvbW9zYXV0byZ1dG1fY2FtcGFpZ249cm92YXQnLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzAyLzIwMjQtMDItMDEtdm9sdGllLWV2LTEzMDB4NjAwLTQuanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wMi8yMDI0LTAyLTAxLXZvbHRpZS1ldi0xMzAweDYwMC00LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.