A Vespa elhozhatja a hangtalan robogók korszakát

Képzeljünk el egy fülledt nyári éjszakát. Éjfél már régen elmúlt, de a hőmérséklet csak nem akar 28 fok alá menni. Minden ablak nyitva, kétségbeesetten próbálunk némi levegőt csalogatni a szobába, hogy ne forgolódással töltsük a következő néhány órát. Már majdnem sikerült elaludnunk, amikor egy egyre erősödő hang csapja meg a fülünket odakintről. Egy robogó az, melynek közeledtéről már öt utcával arrébbról is tudtunk. Amikor az ablakunk alá ér, a zaj már fülsüketítő. El szeretnénk küldeni innen (kevésbé) udvariasan, de felesleges lenne ordibálni is, úgysem hallaná senki. Egy ideig járatja a motort, majd továbbsüvít, mi pedig számoljuk az öt utca távolságot, hogy örülhessünk végre a jól megérdemelt nyugalmunknak.

Mindannyian átéltünk már egy ehhez hasonló élményt, vagy legalábbis kívántunk már a pokolba robogót a dobhártyánk, vagy éppen a légzőszerveink egészségének veszélyeztetése miatt. Talán most szebb idők jöhetnek az új elektromos Vespa robogóknak köszönhetően. A gyártó a tavalyi Milánói Motorkiállításon mutatta be az Elettrica koncepciót, melyhez az idei rendezvényen már specifikációt is közzétett. A motor csúcsteljesítménye 4 kW, mely meghaladja a 50 köbcentis hagyományos változat teljesítményét, megtoldva az elektromos motor tulajdonságaiból adódó jobb gyorsulással. Az akkucsomag állítólag legalább 100 kilométeres hatótávot enged, és feltölthető Type1, valamint Type2 csatlakozón is. Ha valaki esetleg olyan elvetemült lenne, hogy még ennél is többet szeretne robogózni egyetlen töltéssel, a Vespa egy gáz-alapú hatótávnövelőt is tervez felszerelni a motorra.

A robogót Olaszországban fogják gyártani, és várhatóan 2018-ban már világszerte elérhetővé válik. A teljesen zajtalan elektromos kismotor megalkotásának nem titkolt célja a városban uralkodó hangzavar és szennyezés mérséklése, hogy egy sokkal élhetőbb hellyé váljon a környezetünk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.