Új Nissan LEAF valós hatótávja

Az új Nissan LEAF az elődmodellhez hasonlóan a világ minden pontján kapható lesz, így mindenütt közzétették már a bruttó 40 kWh-ás akkumulátorral elérhető hatótávokat is. Nem meglepő módon a különböző régiókban elfogadott különböző mérési normák szerint a Nissan LEAF II. generációjának hatótávjára is nagyon különböző adatokat adnak meg. A leginkább megengedő a japán mérési rendszer (JC08), ami ugyan sokkal szigorúbb, mint az általa leváltott „10-15 mód”, de a 82 km/h-ás maximális sebesség miatt még mindig nagyon távol áll a valós használat során tapasztalható fogyasztástól. A legszebb számokat természetesen a 2018-as Nissan LEAF is a japán mérés szerint produkálja. A felkelő nap országában az autót 400 km-es hatótávval hirdetik.

Ennél némileg visszafogottabb az új európai mérési rendszer, az NEDC (New European Driving Cycle), ami a japán társához hasonlóan távol áll a valós felhasználási szokásoktól. Az előírások több egyéb kiskapu mellett lehetővé teszik például minden fogyasztó lekapcsolását, az oldalsó tükrök leszerelését és az aerodinamikai szempontból hátrányos rések leragasztását is. Ilyen körülmények közt az új LEAF 378 km megtételére képes egy feltöltéssel, így a hazai hirdetésekben is ezzel az igencsak mutatós értékkel találkozhatunk.

A legszigorúbb mérést a fogyasztóvédelmi szempontból egyik legfejlettebb piacon, az USA-ban alkalmazzák. Az EPA rendszerben mind városi, mind pedig autópályás (egészen 130 km/h-ás tempóig) körülmények között tesztelik az autókat, amelyeknek hideg és meleg körülmények között is bizonyítaniuk kell. Úgy tűnik, hogy kevés a kibúvó, így az elektromos autók rendre sokkal kisebb hatótáv eredményeket érnek el az EPA mérésen, mint a japán vagy az európai rendszerben. Az új Nissan LEAF eszerint „mindössze” 240 km megtételére lesz képes, de ezt jó eséllyel egy kis odafigyelés mellett még télen is fogja tudni. Legalábbis ez a tapasztalat: az EPA mérések egészen realisztukusak tudnak lenni. Ideális körülmények között sokkal nagyobb hatótáv is elérhető az autókkal, de a megadott értéket nagy hidegben és melegben is el lehet érni.

Persze ezek még csak a szintetikus tesztek eredményei. Hogy az autó mit tud a valóságban, azt majd csak tavasszal fogjuk tudni idehaza is kipróbálni. Viszont Japánban a LEAF már kapható és van olyan vlogger, akinek már sikerült tesztre is szereznie egy példányt. Az Electrified Journey Japan Youtube csatorna készítője két napot tudott arra szánni egy új, 40 kWh-ás Nissan LEAF-fel, hogy letesztelje a hatótávját olyan útvonalon, ahol ő egyébként is járni szokott.

Az első napon megpróbált óvatos vezetéssel hatótávot maximalizálni, hogy lássa mit lehet kihozni az autóból. Azt előre lehetett tudni, hogy a hűvösebb időjárás miatt a 400 km-es hatótávnak a közelébe sem lehet érni, de így is sikerült 165,9 km-t megtennie 50%-nyi akkutöltéssel, amiből a teljes akkura vetítve közel 332 km hatótáv jön ki.

Életszerű használat mellett dimbes-dombos tájon, hűtés és fűtés használatával, szeles időben 252 km-es hatótávot tudott kiautózni. Persze ebben a szakaszban is vegyesen volt városi és autópályás szakasz, és autópályán sem ment 100 km/h-ás tempónál gyorsabban, de összességében ez a hatótáv már olyan, amivel idehaza is nagyon sokan kiegyeznénk.

Télen hóban ugyan lehet, hogy kevés lenne a Budapest-Debrecen szakaszhoz, de egy rövidke rátöltéssel gond nélkül működne. Nyáron viszont kényelmesen megoldható lesz ez a táv plusz töltés nélkül is, ami nem csak azért gyorsítja például a két város közötti villanyautós forgalmat, mert nem kell a töltésre várni, hanem mert végre nem kellene Szolnok felé kerülni. Autópályán ugyan csak 7%-kal rövidebb az út, de ez időben töltés nélkül, még 100 km/h-ás tempónál is bő háromnegyed óra nyereség a Szolnoki kerülőhöz képest. Nyáron pedig ezzel az autóval biztos gyorsabban lehet majd menni a két város között az autópályán, mint 100 km/h.

A Japánban élő, a mindennapokban egyébként 24 kWh-ás LEAFet használó amerikai vlogger azt állítja, hogy az új LEAF szinte mindenben teljesen más, mint az előző verziók. Teljesen máshogy viselkedik, mások a reakciói és máshogy kell vezetni, ha az ember oda akar figyelni a fogyasztásra. Bár hosszú a videó, akit érdekel a típus, annak érdemes megnéznie.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.