Brutális módon növekszik Hollandia vezető villámtöltő-üzemeltetője

Több elektromos áramot adott el 2018 utolsó három hónapjában a Fastned, mint az egész 2017-es évben – ez egyike azon lenyűgöző eredményeknek, melyek az elektromos autók töltésére való igény egyre dinamikusabb növekedését, és a töltőüzemeltetésben rejlő üzleti lehetőségek nagyságát mutatja. A Hollandiában és Németországban összesen 85 töltőállomást működtető vállalat utolsó negyedévben szerzett 524 051 eurós bevétele háromszor akkora, mint amit egy évvel korábban elkönyvelhetett. A 2018 Q4-ben elfogyasztott 1 142 MWh-nyi elektromos energia, mely összesen 17 923 aktív fogyasztó villanyautójában került felhasználásra 30 586 töltési alkalom után, szintén több mint háromszorosa a 2017 utolsó negyedéves értékeknek.

Negyedévenkénti bevételek, Forrás: Fastned

A december végén online állapotban lévő 85 töltőállomásból 23 kínál 175 kW-os villámtöltést, mely szükség esetén bármikor kibővíthető 350 kW-ra. Tavaly megkezdte hálózatának németországi bővítését a Fastned, ez azonban nem teljesen alakult a tervek szerint: a 17 állomás helyett csak 8 épült meg év végére az országban. A terjeszkedés azonban gőzerővel folytatódik, Németország után Nagy-Britanniában is megjelennek a jellegzetes sárga tetős állomások még ebben az évben, azután pedig Belgium is felkerül a Fastned aktív piacainak listájára. Ami pedig a további növekedést illeti, a Jaguar I-Pace gyártásának felfuttatása és a Tesla Model 3 érkezése alaposan felpörgeti majd a bizniszt, és ez még csak kettő a népszerűnek ígérkező új modellek közül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.