Még okosabb megoldással védekezik a Superchargerek blokkolása ellen a Tesla

Az utóbbi időben számos olyan atrocitás érte a teslásokat, amikor az elektromos meghajtás ellen tiltakozó, vagy éppen a Tesla sikerét sérelmező benzinagyúak szándékosan blokkolták a Superchargereket, meggátolva a villanyautókat a töltéstől. A legmegfelelőbb megoldás megtalálásán azonban már aktívan dolgozik a Tesla: január közepén egy kínai tulajdonos posztolt képeket egy olyan parkolóőrről az egyik villámtöltő-állomáson, melynek feloldásához (lefektetéséhez) egy QR kódot kell beszkennelniük a teslásoknak a Wechat applikáción keresztül. Habár ez a módszer meggátolja, hogy más típusú autók is a Superchargerhez parkoljanak, és az azonosítás is mindössze egy percet vesz igénybe a töltés előtt, kényelmi szempontból kifogásolható, hogy egyelőre sem a Tesla alkalmazásán keresztül, sem közvetlenül az autóból nem lehetséges a szerkezetek lehajtása. Más a helyzet viszont azzal a parkolásgátlóval, amit a Tesla Owners’ Club egyik tagja videózott le tesztelés közben Tajvan szigetén: itt már egy sokkal egyszerűbb, okosabb rendszer várja a Teslákat.

A más színű és formájú parkolóőröktől eltekintve ez annyiban különbözik az előzőtől, hogy egy a töltő mellé telepített kamera ellenőrzi az autó rendszámtábláját, és amikor megbizonyosodott róla, hogy valóban Tesla próbál beállni a töltőállásra, automatikusan lefekszik a vasszerkezet. Így tehát a sofőrnek nem kell kiszállnia és mobilalkalmazással bajlódnia, mindössze azt kell figyelnie a tolatókamerán keresztül, hogy biztonságos-e az út a töltőig.

Arról továbbra sincs hivatalos információ, hogy mikor jutnak el ezek az eszközök más piacokra is, de gyaníthatjuk, hogy a közeljövőben még több hasonló szerkezetről érkezik felvétel, amíg a Tesla meg nem találja a legmegbízhatóbb, és legköltséghatékonyabb megoldást az „ICE-ing”-ként ismert problémára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.