Már idén megkezdené villany-terepjárójának európai értékesítését a kínai Aiways

Minden vetélytársát megelőzve törne be az európai piacra az Aiways kínai elektromosautó-gyártó, ha valóban sikerülne neki elindítani az U5-ös szabadidő-autó értékesítését még ez év végéig a kontinensen, ahogyan az a start-up alapítói eltervezték. Több kínai autógyártó is kacérkodik az európai invázió gondolatával, ám a start időpontja rendszerint a 2020-as évre van kitűzve legkorábban, mint például a Geely tulajdonában álló Lynk&CO elektromos autóinak érkezése is. Az Aiways offenzívájáról egyelőre annyi ismeretes, hogy Európa legnagyobb részét megcélozza a vállalat, de kereskedői hálózatot nem akar kiépíteni, és jobbkezes piacon nem lesz elérhető az autója.

A méretben az Audi Q5-ösre, formatervezésben pedig a NIO ES8-asára hasonlító U5-ös elektromos SUV gyártása már megkezdődött a Sanghajtól nem messze fekvő Shangrao városában, ahol egy 460 kilométer körüli NEDC szerinti hatótávot biztosító 63 kWh-s aksi kerül az autóba a 140 kW-os villanymotor társaságában. Kínában a jármű nagyjából 200 ezer jüanról indul (8,7 millió forint), amiért cserébe biometrikus azonosítást is kapnak a vásárlók a három részből álló kijelző, a nagy felbontású érintőképernyő, és számos korszerű vezetéstámogató funkció mellé, de az európai piacokra való bevezetés értelemszerűen jelentősen meg fogja dobni a villanyautó árát. Az U5 a Genfi Autószalonon fog először bemutatkozni Ázsián kívül, ahol további információkra számíthatunk a vezetőség terveit illetően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.