Februárban Mexikóban csikorognak a kerekek

Már több mint két hét telt el a legutóbbi futam óta, ami egyben azt is jelenti, hogy szombaton ismét jön a Formula-E! Február 16-án Mexikóváros aszfaltját fogja gyűrni a villanymotorok által kifejtett hatalmas nyomaték, amikor a 22 autó elrajtol.

Formula-E_2019_Mexico_header_fiaformulae.com
Forrás: fiaformulae.com

A verseny a szokásos menetrendet követve, magyar idő szerint 14:30-kor (ottani idő szerint 7:30-kor) az első szabadedzéssel kezdődik, ezt követi 17:00-tól a második szabadedzés. Általában mindkét gyakorló futam élőben követhető a Formula-E Youtube csatornáján. A selejtező futamokat már a magyar nyelvű Eurosport közvetíti 19:00-től egészen 20:00-ig. A futam mexikói idő szerint 16:00-kor rajtol el, ami azt jelenti, hogy az Eurosport késő este 22:45-től kezdődő felvezető műsora után 23:00-kor közvetíti a versenyt.

Formula-E_2019_R4_Mexico_schedule
A versenynap fontosabb eseményei mexikói idő szerint. (magyar idő = +7 óra) Forrás: fiaformulae.com

Aki nem akar késő éjjelig ébren maradni, az néhány nap múlva megnézheti a youtube-on az összefoglalót, vagy akár a teljes futamot is angol nyelvű profi kommentárral.

A bajnokságban jelenleg az angol Sam Bird vezet 43 ponttal. A Virgin Racing pilótája az első versenyen nem szerzett pontot, egyszer második lett, egy alkalommal pedig megnyerte futamot. Őt követi a belga Jérome D’Ambrosio 41 ponttal, aki az első versenyen harmadik, a második versenyen első, a harmadikon pedig tizedik lett. A harmadik, negyedik és ötödik helyen holt versenyben a portugál Antonio Felix Da Costa, a Holland Robin Frijns és a Francia Jean-Éric Vergne áll 28 ponttal.

EZT OLVASTAD MÁR?  Szombat van, ma is lesz Formula-E!
Formula-E_2019_R3_pilot_standing_fiaformulae.com
A 2018/2019-es bajnokság állása 3 verseny után. Forrás: fiaformulae.com

A verseny szorosságát jól mutatja, hogy még a tizedik helyezettnek is 18 pontja van, tehát még nagyon nem dőlt el semmi, bárkinek van esélye a bajnokság megnyerésére. A csapatbajnokságban szintén szoros a verseny, az első három helyezett az Envision Virgin Racing, a Mahindra Racing és a DC Techeetah Formula E Team, ahol a a harmadik helyezett kevesebb, mint 25 ponttal van lemaradva az elsőtől.

Azért, hogy kontextusba lehessen helyezni ezeket a különbségeket, eláruljuk, hogy az egyes helyezésekért szerezhető pontok a következőképpen alakulnak:

Helyezés 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Pont 25 18 15 12 10 8 6 4 2 1

További pontszerzési lehetőség a pilóták számára, az első rajtkocka megszerzése, amit 3 ponttal és a leggyorsabb (verseny közben) megtett kör, amit 1 ponttal jutalmaz a rendszer.

A Formula-E világának híreiért és a futamok beszámolóiért keresd a formula-e kategóriát itt az oldalon! Ha még több elektromos versenyautóra vágysz, a Formula-E futamok után nézd meg a Jaguar I-Pace-ek versenyét is!

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Végzettségem szerint villamosmérnök és közgazdász vagyok. 10-15 éve olvasok autós magazinokat. Azóta várom az elektromos autók elterjedését de még ma is hatalmas az ellenállás a műfajjal szemben. Írásaimmal szeretném érthetővé tenni az elektromos járművekkel kapcsolatos fogalmakat, mértékegységeket és szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy milyen szempontok szerint érdemes közelíteni a villanyautózás felé.