A győri Audinál épül Európa legnagyobb tetőre szerelt naperőműve

Összesen 35 000 napelempanel fogja beborítani az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetejét Győrben, ami a maga 160 000 négyzetméteres területével egész Európa legnagyobb tetőre szerelt naperőműve lesz. A német autógyártó és az E.ON közös projektjének idén augusztusban kezdődő munkálatai egy 12 MW-os zöldenergia-termelő rendszerrel zárulnak, mely a tervek szerint 2020 januárjában hozzá is lát a napsütés elektromos árammá való átalakításához. A két síktetős épületen elhelyezett napelemek évente több mint 9,5 GWh, azaz körülbelül 5000 átlagos háztartás éves energiaszükségletével egyenlő elektromosságot fognak generálni, ami mintegy 6000 tonnányi szén-dioxid kibocsátásától menti meg a légkörünket.

A két, egyenként közel 80 000 négyzetméteres tetőfelülettel rendelkező épület, Forrás: Audi

A rekord méretű napelempark csupán az egyik hozzávaló ahhoz a recepthez, amely alapján az Audi teljes mértékben CO2-semlegessé szeretné tenni gyárépületeinek működtetését – a győri létesítmény hőenergia-szükségletéről már most közel 70%-ban geotermikus energia gondoskodik, ezzel is csökkentve az autógyártáshoz kapcsolódó emissziókat.

„Folyamatosan dolgozunk a magasabb szintű fenntarthatóság elérésén a teljes értékláncunkban. 2030-ra azt akarjuk, hogy valamennyi gyártelepünk klímasemlegesen működjön. A megújuló energiaforrások használata egy fontos eszköz ennek eléréséhez” – magyarázta Peter Kössler, az Audi gyártásért és logisztikáért felelős igazgatótanácsának tagja.

A prémium autógyártó mindemellett a legkorszerűbb technológiákkal igyekszik mérsékelni a vízhasználatot és a légszennyezést, miközben egyre nagyobb figyelmet kap az erőforrások újrahasznosítása is. Az E.ON közleménye szerint mára az Audi Hungaria által megtermelt hulladék 99,5 százalékát újrahasznosítják. Mindez természetesen nem csupán a kisebb mértékű környezetterhelést szolgálja, hanem a gyártási és egyéb járulékos költségek csökkentését is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.