Megjelent a Sentry Mode és a Dog Mode a Teslákhoz

A Tesla múlt heti bejelentésének megfelelően elérhetővé vált az első amerikai Model 3-asokon az autó védelmét szolgáló Sentry Mode-ot tartalmazó frissítés, hamarosan pedig minden 2017 után épült Model S és Model X is megkapja a funkciót. A hivatalos leírás szerint az őrző-védő mód bekapcsolásával a villanyautó „készenléti” állapotba kapcsol, ami alatt folyamatosan figyeli a környezetét maga körül az Autopilot során is használt kamerákkal és érzékelőkkel. Amikor a jármű valamilyen minimális fenyegetést észlel, például valaki nekidől a kocsinak, a Sentry Mode „éber” üzemmódba rakja magát, és egy figyelmeztetést jelenít meg az érintőképernyőn, miszerint a kamerák rögzítik az eseményeket. Ha a Tesla még komolyabb veszélyben érzi magát, például valaki betöri az ablakot, aktiválódik a „riadó” állapot, azaz bekapcsol az autó riasztója, megemelkedik a kijelző fényereje, és a hangszórók is működésbe lépnek, hogy a maximális hangerőn játszott zene felkeltse a környéken járó emberek figyelmét. Ezzel párhuzamosan a tulajdonos értesítés kap az incidensről a Tesla mobil applikációján keresztül. Csakúgy, mint a DashCam mód használatához, a Sentry Mode-nál is egy USB adattárolóra van szükségünk, hogy a rögzített felvételt le tudjuk tölteni.

A statisztikák szerint körülbelül minden 41. másodpercben elloptak, vagy megpróbáltak ellopni a tolvajok egy járművet az Egyesült Államokban 2017-ben, és ez nem tartalmaz olyan, az autó kifosztását célzó betöréseket, amelyekre az elmúlt hónapokban volt példa Kalifornia-szerte. Bár nem létezik olyan riasztórendszer, mely valamennyi bűncselekmény ellen gyógyír, a Sentry Mode-dal talán a korábbinál nagyobb biztonságban tudhatják autójukat a tulajdonosok – írja a Tesla.

Előfordul azonban olyan helyzet, amikor az autó ablakát nem lopás céljából, hanem teljesen jó szándékkal törik be a járókelők, mégpedig egy háziállat felforrósodott utastérből való kimentéséért. Az ilyen kellemetlen szituációkat elkerülendő jelent meg a Dog Mode, amely aktiválásával a légkondi kényelmesen elviselhető hőmérsékletet teremt az autóban hagyott kutyusok számára, amelyet az érintőképernyő is megjelenít a járókelők tájékoztatására. Amikor az aksi töltöttségi szintje 20% alá csökken, a gazdi értesítést kap a mobilján. A Dog Mode használata előtt érdemes tájékozódni az adott ország jogszabályairól a háziállatok felügyelet nélkül hagyását illetően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.