Így védekezik a Tesla a tolvajok ellen

Csütörtöki megjelenése óta már számos teslás letöltötte azt a szoftverfrissítést, mely tartalmazza a villanyautók védelmét szolgáló Sentry Mode-ot. Akik nem elégedtek meg a Tesla által mellékelt hivatalos leírással a funkcióról, azok egyből kísérletezni is kezdtek, hogy lássák, pontosan mit is jelent a gyártó által emlegetett Alert és Alarm állapot, és tényleg rá tudnak-e úgy ijeszteni a tolvajra, hogy az legközelebb kétszer is meggondolja, hogy akarjon-e Teslát lopni. A Sentry Mode bekapcsolásával a parkoló autó kamerái minden irányban megkezdik a felvétel rögzítését. Ekkor az autó Standby állapotban van, ám amint valaki megközelíti a járművet, a Tesla érzékeli a potenciális fenyegetést, és Alert módba kapcsol, ami már egy jól látható üzenettel jár a tolvaj számára a kijelzőn. A nagyobb hatás kedvéért Elon Musk a világhírű 2001: Űrodüsszeia című sci-fi HAL 9000-esének „vörösen izzó szemét” választotta vizuális elrettentésnek. Aki látta a filmet, az tudja, hogy a mesterséges intelligencia az űrhajó működtetéséért felel, ám egy programozási hiba miatt egyre veszélyesebbé válik, és a legénység halálát okozza. Ha pedig a tolvaj nem érti a filmes célzást, azt le tudja olvasni a kijelzőről, hogy érdemes mosolyognia, mert az autó mindent rögzít.

Egy másik tulajdonosnak az Alarm állapotig sikerült idegesítenie Tesláját az ablakon való dörömböléssel. Ekkor az alább látható módon világítani kezdett a kijelző, a hangszórókból pedig klasszikus zene kezdett üvölteni. Nyilván nem arról van szó, hogy Beethoven szimfóniái Bach művei annyira borzasztóak lennének, hogy bárkit elijesztenek az autótól, a zene célja mindössze a közelben járó emberek figyelmének felkeltése. Természetesen törött szélvédő mellett jóval nagyobb hangzavarra számíthatunk, mint a videón, bár talán egy zúzós death metal muzsika akkor is hatásosabb lenne. Erről ugyan nem esett szó a leírásban, de a teslás elmondása szerint az autó indexlámpái is villogni kezdtek, és a duda is megszólalt, ezek azonban kikapcsoltak, amikor az értesítés megtekintéséhez megnyitotta a Tesla applikációját a tulaj.

Felkerült továbbá egy videó az internetre arról is, hogy milyen minőségben rögzítik az Autopilot kamerák a jármű körül történő eseményeket:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.