Keleti irányba is terjeszkedik a Mobiliti

A Nemzeti Közművek (NKM) Mobiliti néven megismert szolgáltatása az utóbbi időben az autópályák és főutak mellé telepített villámtöltőiről lett ismert, pedig több tucat helyen üzemeltetnek városközpontokban célállomás töltőket is. Ezek egy részét az NKM Áramszolgáltató szolgáltatási területén saját beruházásban telepítették, míg más részüket az önkormányzatokkal együttműködve, az azok számára kiírt pályázati lehetőséget felhasználva építették meg. Ilyen kooperáció eredményeként üzemelték be ma délelőtt Hajdúböszörmény első elektromos autó töltőjét is, ami egyben a Mobiliti hálózatának eddigi legkeletibb állomása lett.

A 2×22 kW-os Ensto töltő váltakozó áramú (AC) töltésre képes, így az autók a fedélzeti töltőjük teljesítményétől függően 3-22 kW-tal tudnak tölteni rajta. A szabványos Type2 csatlakozóba az autós saját kábelét kell csatlakoztatni, így a töltő minden forgalomban lévő autótípus töltésére használható. A töltés az NKM TöltőPont applikációból indítható, de a villámtöltőkkel ellentétben a maximum 22 kW-os AC töltés még egyelőre ingyenes. A töltő a központtól nem messze, a városi piac mellett a Téglási utca 2. szám alatt található.

A Mobiliti ezen kívül Baján, Békéscsabán, Cegléden, Csongrádon, Egerben, Hódmezővásárhelyen, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Makón, Mezőtúron, Mohácson, Monoron, Szegeden, Szilvásváradon, Vecsésen és Vácon üzemeltet – egyes településeken több ponton is – célállomás töltőket.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.