CCS adapter érkezett a Teslákhoz

Néhány napja több hírportálon is megjelentek olyan képek, hogy a Tesla megalkotta az első CCS átalakító adapterét. Korábban már belengették, hogy készül ilyesmi, de most végre kézzel fogható bizonyítékok is napvilágot láttak. A kaliforniai gyártó európai S és X modelljei egy Type2 kinézetű de AC és DC töltésre egyaránt használható töltőcsatlakozóval vannak szerelve. Erre csatlakoztatható a kocsihoz kapott gyári EVSE és a Superchargerek kábeleinek végén lógó fejek is. A Model 3-akat viszont már az EU-ban elfogadott CCS combo csatlakozóval kapják az öreg kontinensen élő szerencsés vásárlók. Emiatt az EU SC hálózatot hamar bővítették CCS csatlakozókkal is, hogy a 3-as tulajdonosok se maradjanak a méltán híres Supercharger szolgáltatás nélkül. Ezzel együtt a 3-asok a márkafüggetlen villámtöltők garmadáján is tölthetnek, amitől a Model S és X vásárlók teljesen elestek egészen mostanáig.

A képeken egy robusztus fekete műanyag illeszték látható, amelynek egyik vége a Tesla Type2 alakú töltőnyílásába dugható, a máik végére pedig a villámtöltők CCS kábelének fogadására alkalmas. Az átalakító minden bizonnyal aktív elemeket is tartalmaz, mivel a két szabvány eltérő protokollon kommunikál egymással. Az eszköz pontos specifikációja nem ismert, ezért ezzel kapcsolatban csak találgatni tudunk, de minden bizonnyal képes átvinni a Supercharger V2 által biztosított 120 kW-os töltési teljesítményt.

Ezzel az átalakítóval a Tesla megnyitotta a kaput valamennyi vásárlója számára Európa összes elektromos autó töltést biztosító eszközének használata felé (CHAdeMO adapter már korábban is létezett), így a Tesla modelljei lettek idehaza is a legtöbb töltőn tölthető elektromos autók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!