Európába hozhatja elektromos autóinak gyártását a Kia

Vizsgálja a lehetőségeit a Kia annak, hogy Európában is beindítja az elektromos modellek termelését a kínálati oldalon jelentkező problémák áthidalása és a kereskedelem karbonlábnyomának csökkentése céljából – erről beszélt a vállalat európai egységének vezérigazgatója az Autonews hírportálnak. Emilio Herrera szerint a dél-koreai cég az akkumulátort beszállító LG Chem és SK Innovation magyarországi, cseh, és szlovákiai akkugyártási törekvéseire alapozná az európai autógyártást, ám jelenleg egyetlen üzemből gurulnak ki Kia márkájú gépjárművek a kontinensen, a szlovák Zsolnán, ahol a benzines és dízeles Ceed, Venga, és Sportage összeszerelése történik. Hogy a gyártó egy teljesen új gyárban gondolkozik-e valahol, vagy itt szorítana helyet a villanyautóinak, azt egyelőre nem tudni. Az viszont egyértelmű, hogy az elektromos Kiák jelenleg súlyos gyártási nehézségekkel néznek szembe, aminek következtében az e-Nirora akár két év is lehet a várakozási idő a kontinensen. A Kia Soul EV eladási számai sem a keresleten múlnak:

„Jelenleg nem az a probléma, hogy el tudjuk-e adni ezeket az autókat, hanem hogy mennyit kapunk Koreából” – mondta el az igazgató.

Ám az elektromos Soul még így is rendkívül népszerű, tavaly több fogyott belőle Európában, mint a benzines és dízeles változatokból együttvéve. Így aztán a következő generációt, melynek értékesítése a napokban kezdődött meg Németországban, már csak tisztán elektromos meghajtással kérhetik a vásárlók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.