Óriási európai töltőhálózatot épít az egyik legnagyobb olajcég

Húszezer új töltőpont kiépítésére írt alá szerződést a Metropolitan Region Amsterdam Electric és a Total, amivel az Észak-Holland, Flevoland, és Utrecht (Amszterdam és Utrecht városok kivételével) tartományok töltőhálózatának bővítését célzó megbízás a legnagyobb a maga nemében egész Európában. Ez egy újabb példája annak, hogyan próbálja diverzifikálni üzleti tevékenységét a Big Oil: a Total a világ hat legnagyobb olajipari vállalatának egyike, miközben körülbelül 4500 elektromos töltőpontjával már most az MRA Electric régiójának legfontosabb töltőhálózat-üzemeltetője. A 20 000 ezer új töltőállás egy 3,2 millió fős területet lát majd el, ám még mindig csupán a 15%-a lesz annak, amire az ország villanyautózásra éhes lakosságának szüksége van – írja a Total.

A megállapodás része az is, hogy a töltőoszlopokon kizárólag Hollandiában termelt, 100%-ban megújuló forrásból származó elektromosság lesz elérhető. Hogy a helyi energiatermelést is serkentsék, a töltőkre az említett régió szélturbinái és napelemei által generált áramot is fokozatosan be kell vezetni. Ehhez a Total új megoldásokon is dolgozni fog, hogyan lehetne tovább növelni a napenergia hasznosítását a régióban. Ahhoz pedig, hogy a töltőinfrastruktúra ne terhelje meg túlzottan az ország energiahálózatát, a vállalat az energiafogyasztáson alapuló intelligens töltési megoldásokkal is el fogja látni a töltőberendezéseit.

A szupermajor olajcég 2025-re összesen 150 000 töltőpont kiépítését tűzte ki célul Európa-szerte.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.