Főoldal » elektromos autó » Az élhető, klímabarát Budapest érdekében készített javaslatcsomagot a Greenpeace

Az élhető, klímabarát Budapest érdekében készített javaslatcsomagot a Greenpeace

A Greenpeace javaslatcsomagot adott át a fővárosnak, amiben nem csak felhívja a figyelmet a problémákra, de konkrét javaslatokat is adnak ezek kezelésére, megoldására. A javaslatok célja, hogy Budapest 2030-ra tiszta, zöld, klímabarát és élhető legyen. A csomag négy fő kategóriában sorolja fel a legfontosabb teendőket. Az ütemtervet követve 5-10 éven belül egészségesebb lenne a városi levegő, jelentősen lecsökkenne az autóforgalom, tisztább lenne a közösségi közlekedés, a rakpartokon autók helyett fák, parkok lehetnének, az épületek energiahatékonysága és a megújuló energiaforrások felhasználása jelentősen növekedne. A városvezetés egy hónap múlva ígér válaszokat.

A Greenpeace felmérése szerint a budapestiek legfontosabb környezetvédelemmel kapcsolatos problémája a levegőszennyezés (28%), ezzel azonban részben összefügg a negyedikként megjelölt túlzott autóforgalom (11%). A második helyre a túlságosan kevés zöld területet sorolták a megkérdezettek (14%), a harmadik és ötödik helyre pedig a hulladékkal kapcsolatos problémák kerültek, a hulladékkezelés 13% szerint a legfontosabb probléma, az emberek 7%-a pedig a túl sok műanyag hulladékot tartja gondnak.

Tiszta város

A Greenpeace javaslatcsomagjának első csoportja a város tisztaságával kapcsolatos. Ebben a kategóriában az egyik legfontosabb teendő az energia felhasználásunk csökkentése, valamint a megújuló energiaforrások arányának növelése. Ennek megoldását a Greenpeace többek között a hőszigetelésre és környezetbarát fűtési módokra ösztönzésben, a távhő modernizálásában, a lignittel, szénnel, nedves fával és főleg háztartási hulladékkal való fűtés betiltásában, annak szigorú ellenőrzésében látja.

A közlekedés tisztább üzeműre alakítása több lépésben a szennyező autók fokozatos kitiltását, a tömegközlekedés használatának ösztönzését, ezzel párhuzamosan a tömegközlekedés járműveinek tiszta üzeműre cseréjét, a Dunáról a szennyező kiránduló és szállodahajók kitiltását, a dízel üzemű turistabuszok és egyéb különösen szennyező járművek kitiltását szorgalmazza. A saját személyautós közlekedés helyett a tömegközlekedés mellett növelnék a kerékpár, az autómegosztók, az elektromos rollerek és hasonló járművek, de a gyaloglás arányát is.

Járdány Bence / Greenpeace

A tanulmányban felhívják a figyelmet arra is, hogy a Párizsi Megállapodás értelmében 2028-tól nem lenne szabad belső égésű motoros járműveket forgalomba helyezni Európában, azaz Magyarországon és Budapesten sem, ezt betartva néhány év alatt teljesen eltűnnének a szennyező járművek Budapestről.

A zéró hulladék elvét ösztönzéssel és tiltással szeretnék elérni, például nem engedélyeznének Budapest területén olyan rendezvényeket, amelyeken egyszer használatos tányérokat, poharakat, szívószálakat stb. használnának, de az adórendszeren keresztül ösztönöznék a betétdíjas palackok, csomagolóanyagok használatát is, támogatnák például a csomagolásmentes boltokat.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Zöld város

A jelenlegi zöld területek megóvása mellett az autózás visszaszorulásának köszönhetően egyre több zöld terület lenne kialakítható a városban, így például a rakpartokon autók helyett fák lehetnének, de olyan feladatok is szerepelnek ebben a kategóriában, mint a kémiai szúnyogirtás helyett biológiai lárvairtásra való átállás.

Egészséges város

A tisztább és zöldebb város egyértelműen egészségesebb is, de a Greenpeace javasolja a nagyüzemi mezőgazdaság helyett az öko- és biogazdálkodásokban termelt élelmiszerek arányának növelését a közétkeztetésben is, ezzel nem utolsósorban javítva a város-vidék kapcsolatát is. További fontos teendő a város területén elhelyezkedő rengeteg szennyezett, mérgező ipartelep felszámolása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.