Kitilthatnak két dízelautót Európából emissziócsalás miatt

Betilthatják a Jeep Grand Cherokee és a Suzuki Vitara dízeles változatainak európai értékesítését, miután a holland közlekedési hatóság vizsgálatai kimutatták, hogy mindkét modell a megengedettnél több NOx-kibocsátásért felelős az utakon, mint a tesztelések során – ismét tökéletesen példázva, hogy a papírokon szereplő kibocsátási adatokat még újként sem mindig teljesítik a belsőégésű motorral felszerelt járművek. A Jeep már elkezdett dolgozni egy szoftveres javításon, amelynek telepítéséhez vissza kell hívnia valamennyi érintett autóját, ám egyfajta „elővigyázatossági intézkedésként” az RDW már hozzálátott az európai típusengedély visszavonási határozatának elkészítéséhez. A hatóság tájékoztatása szerint a Suzuki még nem állt elő semmilyen megoldással, de a HVG információi szerint a japán vállalat már vizsgálja a probléma tényszerűségét.A Suzuki Vitara 2018-ban Magyarország kedvenc modellje volt közel 12 000 eladott darabbal, jóllehet a dízeles meghajtású változatot csak a vásárlók kis része választotta, így a forgalmazás esetleges betiltása nem lenne nagy hatással a hazai újautó-piacra. Dízelmotorral már az esztergomi gyárban sem készül ez a modell, az Európába szánt sportterepjárók benzines enyhe hibrid meghajtással, a más piacokra épített típusok pedig sima benzinmotorral gurulnak ki a gyárból.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.