Nagyon viszik a Volvo villanyautóját

A Volvo megnyitotta első tisztán elektromos modelljének, azaz az XC40 Recharge P8 AWD előrendelési lehetőségét egyes kiválasztott piacokon. Az érdeklődés meglepően erősnek bizonyult az egyre bővülő elektromos autó mezőnyben, még az értékesítés hivatalos megkezdése előtt több ezer megrendelés érkezett az autóra, amelynek szállítása a Volvo legfrissebb sajtóközleménye szerint még idén megkezdődhet.

A Volvo korábban csak részben elektromos, tehát konnektorról tölthető hibrid (PHEV) modelleket értékesített, amelyre évről évre jelentősen nőtt a kereslet, a 2017-es eladások 2018-ra megduplázódtak, 2019-ben pedig 23%-kal növekedtek, így 2019 utolsó negyedévében a Volvo által Európában eladott autók több mint 20%-át tették ki a plug-in hibrid modellek.

„Nyilvánvaló, hogy az ügyfeleknek tetszik a Recharge sorozat.” – mondta Björn Annwall, a Volvo EMEA és globális kereskedelmi vezetője. „A Recharge modelljeink éppen azt kínálják, amit az ügyfelek elvárnak a Volvo-tól, mivel a legkorszerűbb teljesen elektromos vagy plug-in hibrid hajtásláncot építettük be.”

Az XC40 Recharge P8 modellben jelent meg elsőként az új, Google Android alapú infotainment rendszer. Az Android-alapú információs és szórakoztató rendszer személyre szabható, valamint olyan beágyazott Google technológiát és szolgáltatásokat kínál, mint például a Google Assistant, a Google Maps és a Google Play Store. Az autó szoftvere és operációs rendszere OTA (over-the-air) rendszerben, azaz az interneten keresztül frissíthető.

A Volvo XC40 Recharge akkumulátora és hajtáslánca

Az Autó a Geely csoport CMA (Compact Modular Architecture) padlólemezére épül, így az akkumulátort az autó padlójában helyezhették el, amely egy esetleges baleset esetén is biztonságos, de a balesetek megelőzéséhez is hozzájárul mivel az autó súlypontja alacsonyabbra kerül, így jobb a manőverezhetőség, stabilabb az útfekvés. Az összkerék meghajtású autót 408 Le teljesítményű villanymotor hajtja, a WLTP ciklus szerint mér hatótávolsága több mint 400 km, az akkumulátor pedig 40 perc alatt 80%-ra tölthető a megfelelő teljesítményű DC töltőről.

A Volvo XC40 Recharge nem tartalmaz nagy helyigényű belső égésű motort, így az autó elejében is található egy kisebb csomagtartó

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.