Főoldal » elektromos autó » Új elektromos autómegosztó jön Budapestre

Új elektromos autómegosztó jön Budapestre

Tovább terjeszkedik Európában a Volkswagen Group tisztán elektromos autómegosztó platformja, a jelenleg csak Berlinben működő WeShare tavasszal Prágában és Hamburgban, később még ebben az évben pedig Párizsban, Madridban, Münchenben, Milánóban, és Budapesten is elérhetővé válik. A német fővárosban összesen 1500 e-Golf szolgál ki 50 000 regisztrált felhasználót, ám az idei bővítéssel körülbelül 8400 darabra nő a flottában lévő villanyautók száma. Budapesten és Prágában a Škodával fog együttműködni a Volkswagen, ami azt jelentheti, hogy a hazai WeShare kínálatban Citigo e iV-kre is számíthatunk, míg a többi nagyvárosban elektromos Volkswagen Golfok, e-Up!-ok, valamint az év végétől ID. 3-asok is a kínálat részévé válnak.

Berlinben az összes regisztrált felhasználó közel háromnegyede számít aktív ügyfélnek, azaz aki már legalább egyszer használta az autógyártó car-sharing szolgáltatását 2019 júniusa óta. Az itteni flotta több mint hárommillió kilométert teljesített az elmúlt hat hónap során, ami átlagosan napi 4-5 utazást jelent autónként. Philipp Reth, a WeShare vezérigazgatója szerint a szolgáltatás sikere egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez a fenntartható közlekedési mód igazán vonzó a városlakók számára.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb kihívás továbbra is a villanyautók töltése, az elégtelen mennyiségű nyilvános töltőpont miatt. A Volkswagen ezért a Schwarz Grouppal fogott össze, hogy hatvan Lidl és tíz Kaufland üzlethez összesen 140 nyilvános töltőt telepítsen Berlinben. Ezeket a berendezéseket napközben valamennyi vásárló használatba veheti, éjjel 11-től reggel fél 7-ig azonban a WeShare villanyautói exkluzív jogot kapnak a töltésre.

A budapesti indulással kapcsolatos egyéb részletek és árak később kerülnek bejelentésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.