A tervezett példányszám fele készül a Mercedes-Benz EQC modellből

A Daimler 2019-ben 25 000 példányt tervezett értékesíteni a Mercedes-Benz EQC modellből, azonban csak 7000 darabot sikerült legyártani – írja a Reuters a Manager Magazinban csütörtökön megjelent cikkre hivatkozva. A Mercedes nem kommentálta az értesülést.

Márpedig az elektromos autókra nagy szükség lenne, ugyanis Európában a széndioxid kibocsátás az előző években csökkenés helyett tovább növekedett: 2018-ban például az Európai Unióban az átlagos kibocsátás 1,6%-kal nőtt (120,4 g/km-re), amelynek fő oka, hogy a vásárlók egyre nagyobb járműveket vásárolnak, valamint a dízelnél teljes kibocsátást tekintve jobb, de CO2 kibocsátás szempontjából valamivel rosszabb benzines változatok felé fordultak. A 2019-es adatok még nem állnak rendelkezésre, így nem tudjuk, sikerült-e megfordítani a trendet a gyártóknak az elektromos és konnektorról tölthető hibrid modellek eladásának növelésével.

A 2019-es tervezett példányszám csökkenés pénzügyi szempontból még kevésbé kritikus a gyártó számára, azonban 2020-tól büntetést kell fizetni azoknak a gyártóknak, amelyek nem tudják az elvárt szintre leszorítani a járműflottájuk CO2 kibocsátását. A Daimler flotta szintű átlagos széndioxid kibocsátása 2018-ban 130,4 gram/km volt, amit 2021-re 103,1 g/km értékre kellene lecsökkenteni. (Az elvárt széndioxid kibocsátás gyártónként eltérő, mert az értéket az adott gyártó járműinek átlagos tömege alapján határozzák meg.)

A PA Consulting előrejelzése szerint a Daimler 997 millió eurós büntetéssel néz szembe, amennyiben nem sikerül elérni a szükséges csökkenést.

Az elvárás teljesítése azonban súlyos nehézségekbe ütközhet, mivel a cikk szerint 2020-ban is csak 30 000 darab EQC készül majd a tervezett 60 000 helyett, ugyanis nem tudnak elegendő akkumulátort vásárolni a beszállítójuktól, az LG Chemtől.

A Daimler üzemi tanácsának elnöke, Michael Brecht, a Manager Magazinnak elmondta, hogy azért szembesültek a nem várt akkumulátor hiánnyal, mert a Tesla megvásárolta a Grohmann Engineering vállalatot, azt a jármű akkumulátorokra szakosodott céget, amelyet a Mercedes-Benz a saját akkumulátor gyártási kapacitásának kialakításával megbízott. Az így kialakult helyzet miatt a Daimler nem tudta felpörgetni a tervezett mértékben az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártását a Deutsche Accumotive gyáregységben.

Az akkumulátor hiány mellett egyéb tényezők is nehezítették az EQC piaci bevezetését, például egy esetlegesen hibás csavar miatt hirdetett visszahívás. A német Auto Bild magazin információja szerint a Mercedes EQC Észak-Amerikai bevezetését szintén gyártási problémák miatt halasztották el egy évvel, 2021-re.

Frissítés: A Mercedes-Benz közleményben cáfolta a Manager Magazin által leírtakat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.