Az elektromos autók ÁFA-mentességét kérik az Egyesült Királyságban

Az autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT – Society of Motor Manufacturers and Traders) arra kéri Rishi Sunak-ot, az Egyesült Királyság új pénzügyminiszterét, hogy tegye ÁFA-mentessé az elektromos járműveket, beleértve a konnektorról tölthető hibrideket (PHEV), az üzemanyagcellás autókat (FCEV) és a tisztán elektromos autókat (BEV) egyaránt.

Az SMMT szerint az ÁFA eltörlése egy átlagos tisztán elektromos autó árát 5600 fonttal csökkentené, így egy ilyen intézkedés a következő öt évben közel egymillióval növelné a tiszta üzemű új autók számát, amely 1,2 millió tonna széndioxid kibocsátás csökkenést jelentene.

2020 februárjában az új autó regisztrációk száma 2,9%-kal csökkent, miközben a teljes értékesítés 5,8%-át jelentette az összesen 4566 tisztán elektromos és tölthető hibrid autó. Az új költségvetést március 11-én ismerteti majd a pénzügyminiszter, a szövetség pedig azt szeretné elérni, hogy ebbe kerüljön bele a forgalmi adó kedvezmény, amivel jelentős mértékben felpörgetnék az eladásokat, ez pedig nem csak a levegő tisztaságának lenne előnyös, de a csökkenő piacon az autógyártók és kereskedők számára is.

A szövetség információ szerint a jelenlegi több mint 65 részben vagy teljesen elektromos típusból álló kínálat 2020-ban 23 új, tisztán elektromos autóval és 10 PHEV modellel egészülhet ki, az ezeket kereső vásárlók száma azonban a töltési lehetőségek fejlődésétől és a kedvezményektől egyaránt függ.

Nagy-Britanniában a tisztán elektromos autókra 3500 fontos állami támogatást vehetnek igénybe az új autót vásárlók, azaz ÁFA mentességgel együtt közel 10 000 fontos kedvezményt kaphatnának, ami komoly előrelépés lenne a hagyományos motorral hajtott modellekkel az árparitás elérésben. A plug-in hibridekre korábban megszüntették az állami támogatást a szigetországban.

Mike Hawes, az SMMT képviselője elmondta: „Egy újabb hónap, amelyben zsugorodik az autópiac, komoly jelentőséggel bír, különösen olyan időszakban, amikor a járműflotta megújítása létfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben. A jövő heti költségvetésben a pénzügyminiszternek lehetősége van a trend megfordítására és a piaci bizalom visszaállítására azzal, ha megerősíti, hogy a kormány szándékai komolyak a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Az iparág jelentős befektetéseket eszközölt az új technológiába és 2020-ban számos új nulla- és különösen alacsony káros anyag kibocsátású modell kerül a piacra, azonban a kormány támogatására is szükségünk van egy versenyképes ösztönző csomag bevezetésével és a töltőinfrastruktúra fejlesztésével.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.