KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

285 millió euróért vásárolt lítiumot a BMW

Egy körülbelül 285 millió euró összértékű, többéves beszállítói szerződést kötött a BMW Group és a lítium-kitermeléssel foglalkozó amerikai Livent, amely a megállapodás értelmében 2022-től közvetlenül a bajor autógyártó csoport akkumulátor-celláit előállító akkugyártó vállalatoknak szállítja majd a nyersanyagot. Ez már a második ilyen szerződés, amivel a BMW az elektromobilitási stratégiájának megvalósítását támogatja, az elsőt 2019-ben írta alá, és az ausztrál lítiumbányák termékeire vonatkozik.

A Livent Argentína sós tavainak vizéből, innovatív eljárással nyeri ki a lítiumot. A hagyományos megoldás során a sós tavak alatti rétegekben található sós réteget előbb kiszivattyúzzák, majd sekély medencékben elpárologtatják – ezzel szemben az új partner nem elpárologtatja, hanem közvetlenül az élőhelybe juttatja vissza a korábban kiszivattyúzott sós réteg nagy részét, amellyel segít megőrizni a sós réteg és a talajvíz természetes egyensúlyát, minimalizálva a folyamat ökoszisztémára gyakorolt hatását és helyigényét. A BMW Group 2020 vége óta egy helyi kutatásban is részt vesz, amely a dél-amerikai lítium-kitermelés környezeti hatásait vizsgálja, a 2022-ben publikált tanulmány pedig más iparági szereplőket is a fenntartható kitermelésre ösztönöz majd.

A német autógyártó vállalatcsoport tavaly óta tagja az úgynevezett IRMA (Initiative for Responsible Mining Assurance) kezdeményezésnek is, amely a nyersanyagok felelős kitermelésének irányelveit dolgozta ki, és ezen folyamatok szigorú környezetvédelmi, illetve társadalmi előírásait is meghatározta. Ehhez nemrég a Livent is benyújtotta csatlakozási kérelmét a világ első lítium-kitermelő vállalataként.

A BMW hozzáteszi, hogy a lítiumhoz és a kobalthoz hasonló, létfontosságú nyersanyagokat közvetlenül a kitermelőktől vásárolja meg, és teszi elérhetővé akkumulátorcella-gyártó partnerei számára. Így nem csupán az alapanyag eredetét, de kitermelési fázisait tekintve is teljesen átlátható beszállítói folyamatot hozott létre.

A következő tíz évben a BMW Group mintegy tízmillió darab tisztán elektromos meghajtású új autót fog kigurítani gyáraiból, amihez nélkülözhetetlen a szükséges nyersanyagok beszerzése. „Azáltal, hogy a napokban második lítium-beszállításra vonatkozó szerződésünket is megkötöttük, stabilizáltuk az ötödik generációs akkumulátorcella-technológia sorozatgyártásához szükséges lítiummennyiséget. Így technológiailag, földrajzilag és geopolitikai szempontból is kevésbé függünk egyes partnereinktől” – mondta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.