Megérkezett a Tom-Tom felhő alapú navigációs rendszere

Sajnos a legtöbb autó beépített navigációs rendszere folyamatosan többé-kevésbé elavult térkép adatbázissal működik. Új utak viszonylag ritkán épülnek, elektromos autók esetében viszont robbanásszerűen fejlődik a töltőpontok adatbázisa. Többségünk ezért előnyben részesíti a mobiltelefonon használható online navigációs szoftvereket, melyeken nem csak a térképek frissülnek folyamatosan, de a közlekedési információk, például forgalmi dugók is azonnal megjelennek. A legtöbb mai autó infotainment rendszere rendelkezik mobiltelefon tükrözési lehetőséggel, így az autó saját képernyőjéről vezérelhetjük a mobiltelefont. Vannak persze hátrányai ennek a megoldásnak, elveszítjük például a szélvédőre vetített (HUD – Head-up-Display) utasításokat.

Végre az egyik nagy navigációs a cég, amely egyben autóipari beszállító is, úgy döntött, hogy ideje változtatni azon a megoldáson, hogy egy térképfrissítéshez szervizbe kell mennünk az autóval. Megérkezett a Tom-Tom felhő alapú navigációs megoldása az autógyártók számára. Az új generációs szoftver felhő alapú, hibrid, online és offline helyzetekben egyaránt használható. Megújult a felhasználói felület is, amely már nem csak hagyományos, de elektromos járművekbe is implementálható.

A felhő alapú megoldás legfontosabb előnye a villámgyors tervezés, valamint a naprakész, állandóan friss térkép adatbázis, de közben működőképes marad offline módban is. Amennyiben nem áll rendelkezésre adatkapcsolat, a rendszer átvált a fedélzeti szoftverre és térkép adatbázisra. Az új rendszer tehát egyesíti az autók beépített rendszerének kényelmét az okostelefonos megoldások mindig naprakész adatbázisával.

Az intuitív kezelőfelület nem csak többféle képernyő felbontást és képarányt ismer, de támogatja a napjainkban egyre inkább jellemző több képernyős rendszereket, így kihasználja a HUD, a középső infotainment képernyő, a műszerfal, de akár az utas előtt elhelyezett képernyő lehetőségeit is. Megfelelő illesztőprogram alkalmazásával a TomTom navigációja képes kommunikálni az Amazon Alexa, a Cerence vagy a Houndify digitális asszisztens és hangvezérlési rendszerekkel.

Az új generációs TomTom szoftver integrálható a jármű érzékelőivel, ezzel lehetővé téve az együttműködést a fejlett vezetéstámogató rendszerekkel, valamint az elektromos járművek töltöttségi szintjét figyelembe véve lehetőség lesz a töltési lehetőségek megjelenítésére is. A dinamikus hatótávolság-meghatározás segíti a villanyautók vezetőit a járművük pillanatnyi hatótávolságának megjelenítésével. Amennyiben a becsült hatótávolság nem elegendő a kiválasztott úti cél eléréséhez, a rendszer figyelmezteti a járművezetőt, hogy keressen egy töltési lehetőséget. A szoftver lehetőséget biztosít az útvonalon és hatótávolságon belül elérhető töltőpontok megjelenítésére, azok költségeinek összehasonlítására, végül a kiválasztott töltőpont köztes pontként hozzáadható az útvonaltervhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.