Idén is izgulhatunk a legtakarékosabb villanyautósokért

2021-ben is megrendezésre kerül az eco Grand Prix néven ismert versenysorozat, amelyben kizárólag tisztán elektromos autók róják a köröket a versenypályán a lehető legnagyobb megtett távolságra törekedve adott idő alatt. Ennek a bajnokságnak a futamai nem az őrült tempóról szólnak – habár az is egy lehetséges taktika –, sokkal inkább az energiatakarékosságról és a stratégiai gondolkodásról a töltések idejének tervezése során. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tud rendkívül izgalmas lenni a verseny, s ezt már első kézből is megtapasztalhattuk, amikor 2019-ben az egyik futamnak a Hungaroring adott otthont. Akkor a Villanyautósok csapata is részt vett a párharcban, az első helyet pedig egy szegedi csapatnak sikerült megszerezni.

Az idei versenynaptárba sajnos nem került be Magyarország, a járvány miatt ugyanis az eredetileg tervezett tizenkét futamból mindössze öt lesz megtartva. A szervezők igyekeztek olyan helyszíneket választani, ahol látványosan javul a vírushelyzet, így például az első futamra is inkább Bukarestben kerül sor a május 8-i hétvégén a szokásos Nürburgring helyett, melyet a szezonzáró eseményként november 6-7-re halasztottak a szervezők. A tervek szerint idén először már Csehországban is versenyezhettek volna a villanyautósok, de végül ez is meghiúsult, így a bukaresti és a nürburgringi futamok mellett a spanyolországi Navarrában (augusztus 7-8.), a német Schauinslandban (szeptember 18-19.), és az osztrák Zell am See-ben (október) állnak rajthoz a csapatok.

Forrás: ecoGP

Nézőként kizárólag valamely csapathoz, vagy a szervezőkhöz tartozó, előre regisztrált személyek vehetnek majd részt a futamokon, de online biztonságos távolságból lehet majd követni az eseményeket a live.ecograndprix.com weboldalon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.