Közeleg a Terminátor villanyautójának gyári változata

A divatterepjárók után a valódi terepjárók villamosítása is kezdetét veszi a Mercedes-Benz háza táján. Arról már 2019-ben beszámoltunk, hogy a Daimler több vezetője megerősítette, hogy az 1979-től szinte változatlan külsővel a piacon lévő G-osztályból is készül majd tisztán elektromos változat, de a friss hírekből úgy tűnik valóban elkezdődött ebben a szegmensben is az átalakulás.

Az insideevs.com számolt be róla ugyanis (az EQ Club értesüléseire hivatkozva), hogy a Daimler bejegyeztette az EQG 560 és EQG 580 elnevezéseket, amelyből az EQ a cég tisztán elektromos modellcsaládjára, a G a G-osztályra, az 560 és az 580 pedig a várható teljesítményre utal.

A jelenleg G500 (az Egyesült Államokban G550) néven kapható hagyományos V8 iker-turbós erőforrással szerelt modell teljesítménye 416 lóerő, amely a 2,4 tonnás monstrumot 5,9 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h sebességre, a végsebessége pedig 210 km/h-ban korlátozott. Ezek persze nem olyan tulajdonságok, amelyekre terepen szükség lenne, de a G-osztály vásárlói között bizonyára előfordul, aki inkább státusz-szimbólumnak, nem pedig a terepjárási képességei miatt választotta ezt a modellt.

forrás: insideevs.com

Mindenesetre az EQG 560 és EQG 580 teljesítménye valahol 400-500 lóerő között várható, amelyhez ha hozzátesszük a villanymotor erőteljes nyomatékát, könnyedén 5 másodperc alatt lehet az EQG gyorsulása, még akkor is, ha egy ilyen modellbe bizonyára nagy (és nehéz) akkumulátor kerül, tehát a jármű saját tömege megközelítheti a 3 tonnát.

Nade, hogy jön ide a Terminátor? Nos, Arnold Schwarzenegger, a gyártót megelőzve, már 2017-től egy elektromosra átépített G-Klasse tulajdonosa.

Címlapkép: KREISEL Electric

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.