Hatalmas méretű megújuló energiás beruházás indulhat Kazahsztánban

A megújuló energiában utazó német Svevind, és a Kazakh Invest National Company (a külföldi befektetők beruházásait segítő állami ügynökség) egyetértési megállapodást írtak alá, amely szerint a Svevind hatalmas méretű, zöld hidrogén előállítására képes beruházást valósít meg az ország bőséges nap- és szélenergiás potenciáljára támaszkodva.

A tervek szerint a Svevind Kazahsztán nyugati és középső részének sztyeppéin építené fel naperőműveit és szélfarmjait, amelyek kapacitása 45 GW-ot érne el. Ebből 30 GW-ot használnának hidrogén előállítására. A beruházás által megtermelt hidrogént – az ország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően – Európába vagy Ázsiába is exportálhatják, de ammónia, acél, vagy alumínium gyártására helyben is felhasználhatják .

A projekt tervezési-finanszírozási fázisa 3-5 évet vehet igénybe, és várhatóan 10 év alatt fog teljesen megvalósulni.

SES Saran naperőmű, Kazahsztán. Kép: Goldbeck Solar

Meirzhan Yussupov, a Kazakh Invest elnöke a beruházással kapcsolatos nyilatkozatában elmondta:

Az alacsony széndioxid-kibocsátású projektek összhangban vannak az ország fejlődési stratégiájával, és a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel.

A Svevind 1998 óta épít szélerőműveket Svédországban. Az ország északi részén épülő Markbygden 1101 szélfarmjuk a maga 1 GW-os méretével Európa legnagyobbja, és amikor valamennyi fázisa elkészül, Svédország áramfogyasztásának 7-8%-át fogja adni.

Kazahsztán évente 70 TWh áramot állít elő szénből, ez az ország áramfogyasztásának 70%-a. Hogy ezt el tudjuk helyezni: ezzel a 70 TWh-val Európában Csehország és Lengyelország között helyezkedne el a szénáram tekintetében, tehát elég komoly szennyezőnek számít, még akár globális szemszögből nézve is.

A 45 GW-os beruházás valamivel több megújuló áramot lenne képes előállítani, mint az ország teljes áramfelhasználása. Persze ennek kétharmada hidrogén előállítására menne, de a maradék egyharmad is szignifikáns részét adná a villamosenergia-termelésnek, és ez csupán egyetlen cégnek a beruházása. Kazahsztánban az elmúlt 2 évben indult be a napenergia felhasználás fejlesztése, 2020 végén már 1,7 GW-ot tett ki a naperőművek beépített kapacitása. Egy decemberi aukción 3,5 cent/kWh-s ajánlat is született, ami világviszonylatban is kedvező és versenyképes árnak számít.

Grafikon: IRENA

Kazahsztánt földrajzi adottságai kimondottan alkalmassá teszik a megújuló energia hasznosítására, a napenergiás adottságai Olaszországhoz, a Kaszpi-tenger térségének szélenergiás adottságai pedig Dániához hasonlíthatóak, miközben a területe jóval nagyobb. Joggal várható tehát, hogy a jövőben is folytatódjon a megújuló energia kazahsztáni expanziója.

Címlapkép: National Geographic/Gerd Ludwig

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.