És még egy hatalmas energiatároló nyílt Kaliforniában

Miközben az óceán itteni oldalán még mindig azt hallgatjuk, hogy miért nem lehetséges akkus energiatárolókkal kiegyenlíteni a megújulók termelést, Kaliforniában nem nagyon foglalkoznak ezekkel a hangokkal, csak építik őket nyakra-főre.

[]

Nemrég számoltunk be a Moss Landingben található gázerőművet kiváltó akkutelep egy újabb kiépítési fázisáról, és máris itt a hír egy másik helyszínről.

Önök kérték

Ventura county Los Angelestől észak-nyugatra helyezkedik el és nagyjából akkora mint a mi Békés megyénk. Itt található Oxnard városkája, ahova egy gázerőművet terveztek, hogy csúcsidőszakban kisegítse a megye energiaellátását. Azonban a lakosság ezzel nem értett egyet, és elérték, hogy a döntéshozók egy akkutelepet rakjanak inkább ide. Ez lett a most megnyílt Saticoy battery energy storage system.

Saticoy battery energy storage system. Forrás: Arevon Asset Management

A 142 darab Tesla Megapack felhasználásával elkészült energiatároló 100 MW teljesítményű és 400 MWh kapacitású. Az elektromos energiát pedig a helyi áramszolgáltató Southern California Edison szolgáltatja hozzá a következő 20 évben – igen, az Edison tölti fel a Tesla akkukat, hogy a történelmi irónia teljes legyen.

Ha szükséges, az aksik 4 órán át tudják ellátni a 200 ezres lakosú Oxnardot elektromos árammal, vagy akár 30 percig képesek biztosítani a 850 ezres lakosú Ventura megye áramellátását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.