HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Kisteherautóként is megérkezett Magyarországra az ikonikus formájú taxi

A tavalyi brit megjelenést követően Európa más országaiban is értékesíteni kezdi VN5 hatótávnövelt elektromos kisteherautóját az LEVC (London Electric Vehicle Company). A LEVC cégnév talán nem mindenki számára ismerős, pedig egy igencsak nagy múltú vállalatról van szó: noha ezen a néven csupán 2017 óta létezik a gyártó, története egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza, amikor London Taxis International Carbodies néven már a brit főváros legismertebb taxiját gyártotta. Többszöri név-, és tulajdonosváltást követően 2013-ban felvásárolta a kínai Geely, amely egy új célt adott az ikonikus fekete taxik megteremtőjének: a hagyományokat tisztelve környezetbarát járművek előállítását.

Forrás: Gablini

2018-ban megérkezett a brit piacra a TX, a vállalat legelső elektromosított modellje, és egyben a világ legelső olyan zéró kibocsátásra képes autója, melyet eleve taxinak terveztek. A TX megőrizte a közel 100 éve köztünk élő tradicionális dizájnt, és ezt a VN5 kisteherautóra is továbbörökítette. A főbb stíluselemek teljesen megegyeznek, a két modell megjelenése között mindössze annyi a különbség, hogy a VN5 egy kifejezetten áruszállításra kialakított haszongépjármű, ennek megfelelően 401 mm-rel nőtt a tengelytávja, és 110 mm-rel megemelték a tetővonalát a TX-hez képest, valamint természetesen rakteret alakítottak ki a hátuljában.

Forrás: Gablini

Ennek kapacitása maximálisan 5,5 m3, így akár két 1000 x 1200 mm területű raklapot is befogad. Ezek bepakolását könnyíti, hogy nemcsak a hátsó ajtó, hanem egy nagy méretű oldalsó tolóajtó is rendelkezésre áll. Az autó nettó hasznos teherbírása 735 kg.

Forrás: Gablini

A 150 lóerő csúcsteljesítményű VN5 legnagyobb előnye, hogy a behajtási korlátozások sem befolyásolják használhatóságát, hiszen városban akár 122 kilométert is meg tud tenni tisztán elektromos módban a WLTP szabvány szerint. Emellett azonban azok is nyugodtan dolgozhatnak vele, akiknek több száz kilométert kell megtenniük megállás nélkül, hiszen az 1,5 literes, 3 hengeres hatótávnövelő 489-re emeli az egy töltéssel/tankolással megtehető kilométerek számát.

Forrás: Gablini

A 31 kWh kapacitású akkumulátor felszereltségtől függően 11 vagy 22 kW-tal tölthető AC hálózaton, egyenáramon pedig 50 kW a legmagasabb teljesítmény, ehhez CCS és CHAdeMO csatlakozót egyaránt használhatnak a vásárlók.

Forrás: Gablini

Az idehaza a Gablini kereskedésekben elérhető VN5-höz 5 év/240.000 km járműgarancia és 8 év/240.000 km akkumulátorgarancia tartozik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.