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
auto
2024. 04. 19. péntek

Támogatás nélkül maradtak a magyar villanyautósok

elektromos autó

Az eredeti tervek szerint ma indult volna a lakossági e-mobilitás pályázat második fordulója, az IFKA honlapja pedig még jelenleg is új forrásokat ígér, de egyelőre nagy a csend. Túl nagy.

Bizonytalanság

Mint azt már szerkesztőségünk több tagja többször is kifejtette, villanyautósként, és tüdővel rendelkező emberi lényként örülünk neki, hogy itthon is támogatják az elektromos autók vásárlást. Pár év múlva valószínűleg kacagva fogunk majd visszagondolni a hőskorra, mivel, ha felfut a termelés és megszűnik az állandó akkuhiány, szinte biztos, hogy az elektromos autók gyártása olcsóbb lesz, mint a hagyományos, belsőégésű társaiké. Akkor már nem lesz szükség semmiféle támogatásra, a piac elintézi majd ezt az állam helyett. Addig azonban, amíg a környezetszennyezés árát a hagyományos autók árcédulájában nem kell megfizetni, ellenben az elektromosak ára még viszonylag magas, szükséges az állami segítség, hogy minél gyorsabban haladjon a 1,5-2 milliárd szennyező jármű lecserélése a világon.

A te adódból vesznek villanyautót a gazdagok?

A pályáztatással, a támogatás mikéntjével ennek ellenére továbbra sem értünk egyet, az általunk ismert rendszerek közül a hazai gyakorlat talán az egyik legkörülményesebb és legkevésbé hatékony. Ezzel együtt, ha már ez a rendszer, ezt kell szeretni, igyekszünk minél több információval szolgálni olvasóinknak, hogy sikeresen pályázhassanak.

A jelenlegi helyzet ugyanis senkinek sem jó.

A kereskedőknek hónapokkal előre be kellene nyújtaniuk a megrendeléseket az autógyártókhoz – találni még pár raktáron lévő modellt, de biztosak vagyunk benne, hogy a bizonytalanra a cégek is csak óvatosan rendelnek készletet. Ha mégis egy újabb évet kell várni a támogatásara, a beérkező autók sokkal kisebb darabszámban fogynak majd, mivel a vásárló is kivár, az óra viszont ketyeg, a kereskedő meg bukik, ha már csak használt bemutatóautóként megy el a kocsi.

Az autóvásárló sem tudja mitévő legyen. Várjon? Vegyen inkább valami használtat külföldről? Vegyen egy új dízelt, vagy benzinest? És valószínűleg az IFKA munkatársai sem örülnek neki, hogy nem tudnak semmi biztosat mondani a megkeresésekre.

Síri csend

Az idei lakossági pályázat első fordulója lezárult, a pályázatokat is odaítélték, egyesek már elkezdték elhozni az autókat is.

Elkezdődött az államilag támogatott villanyautók átadása

Az első körben 1234 magánszemélyt és egyesületet sikerült támogatni közel 3 milliárd forinttal – számításaink szerint egyébként ebből az összegből nagyjából 2,5 milliárdot ÁFA formájában vissza is kap a költségvetés.

Erre volt elég 3 milliárd forint

Ahogy az várható volt, a pályázati keret gyakorlatilag pár óra alatt kimerült, így a minisztérium módosította is a kiírást, és törölte a további két fordulót. A pályázati kiírás végdátuma azonban nem változott, 2022 júniusáig szól, és az IFKA honlapja a mai napig azzal a vastagon kiemelt üzenettel fogad minket, hogy a lakossági támogatás ezzel még nem zárult le, és további keretet fognak biztosítani a folytatáshoz. (A gazdasági társaságoknak, cégeknek szánt keret is nagyon hamar elfogyott, de itt egyelőre nem jelezte a minisztérium, hogy bővíteni tervezné az 1 milliárdos összeget.)

IFKA honlap 2021.08.09

Az egyik lehetséges forrás egyébként a taxi támogatási keret lehet. A személyszállítók idén nem voltak annyira aktívak, mint tavaly, ami valószínűleg nem amiatt van, hogy a támogatás a vételár 55%-áról 45%-ra mérséklődött, hiszen még ez is jóval nagyvonalúbb, mint amit a mezei állampolgár kap. Sokkal inkább az állhat a háttérben, hogy a koronavírus miatt megcsappant forgalom nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, és sokan a túlélésért küzdenek, nemhogy új autót vásároljanak. Pedig akinek van 6-7 millió forintja erre, annak továbbra is nagyon megéri, mivel a villanytaxi fenntartása és üzemeltetése összehasonlíthatatlanul alacsonyabb lesz, mint amit az alternatíva kínál.

Akárhogy is, a taxis pályázat első körében mindössze 1,9 milliárd forintot osztottak szét 223 pályázó között, miközben az eredeti keret 3 milliárd volt és 444 új autót szerettek volna az utakon látni. Tehát itt még maradt 1,1 milliárd, amit akár át is csoportosíthatnának.

Egyelőre azonban nincs semmi új hír, a pályázati honlap is csak a régi üzenetet mutatja, így nem tudni mikor és mennyiből folytatódhat a lakossági program.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.