Ilyen járművekre képes az autóipar Androidja

Tavaly óta számos hírt olvashattunk arról, hogyan kíván betörni az autóiparba a többek között az Apple iPhone szerződéses gyártójaként ismert tajvani technológiai óriás, a Hon Hai Technology Group, más néven Foxconn. A vállalat kifejlesztette saját, moduláris padlólemezét, amely köré egy átfogó elektromosautó-ökoszisztémát szeretne megvalósítani, beleértve a hardveres és szoftveres megoldásokat egyaránt. A rendszer nyitott, ami azt jelenti, hogy bármelyik autóipari vállalat hozzáférést kaphat a technológiához és kiveheti a részét annak továbbfejlesztésében – egyszóval az autóipar Androidját kívánják létrehozni.

A Foxconn a Yulon Motor tajvani autógyártó vállalattal közösen létrehozott Foxtron márkajelzés alatt tegnap bemutatta az első három elektromos meghajtású járművet, amely a nyitott, moduláris, MIH architektúrára épül. A névválasztás igencsak érdekes: a Foxtron szabadidőautója a Model C nevet viseli, a szedánt Model E-re keresztelték, az elektromos busz pedig a Model T nevet kapta. Ez utóbbi bizonyára mindenkinek ismerősen cseng, de a Ford és a Tesla korábban már a Model E elnevezésen is összekapott, ezért lett végül a kaliforniai villanyautógyártó legkisebb modelljének a neve Model 3.

A Model C-t a maga 4,64 méteres hosszával és 2,86 méteres tengelytávjával 5+2 fő kényelmes utazására tervezték. 0,27 légellenállási tényezője hozzásegíti ahhoz, hogy akár 700 kilométert is meg tudjon tenni egy töltéssel, de a kisebb légellenállás a gyorsulásban is megmutatkozik, ami 3,8 másodperc 0-ról 100 km/h-ra. Az SUV egyébként kimondottan hasonlít a Byton M-Byte modellre, amiről egy ideig úgy tűnt, hogy a Foxconn menti meg, de végül szeptemberben kihátrált az üzletből.

Model C

A Model E egy körülbelül 750 lóerős bestia, aminek a 2,8 másodperces gyorsulás sem okoz különösebb gondot, és 750 kilométer hatótáv is kifér az akkumulátorából. A Foxconn és a Pininfarina által közösen tervezett szedán üzleti használatra is alkalmas a hátsó ülésrész irodává alakításával.

Model E

Hogy mennyire moduláris az MIH platform, azt azzal mutatta be a Foxconn, hogy még egy elektromos buszt is ráépített. A Model T-t egy stílusos városi autóbuszként jellemzi a tervező, bár 400 kilométeres hatótávolsága, és 120 km/h-s végsebessége ennél változatosabb feladatokra is alkalmassá teszi. A jármű már több mint 200.000 kilométeres terhelési próbán, és több mint 1000 órányi erősségi teszten vett részt, a jövő évben pedig elkezdi szállítani egy helyi szolgáltatóhoz a Foxconn.

Model T

A három koncepció nem a Foxtron márkajelzés alatt megy gyártásba, hanem a partnerek számára készülnek majd különböző változatokban, azaz egyfajta referenciamodellként tekinthetünk rájuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.