Elkészült az izlandi Supercharger-gyűrű

Elkészült Izlandon az a Supercharger-töltőhálózat, amely lehetővé teszi a Teslával közlekedő autósok számára, hogy a vállalat 120-250 kW teljesítményű töltőberendezéseivel könnyedén körbeautózzák az egész szigetet. A Tesla 2019-ben nyitotta meg első képviseletét és villámtöltő-állomását Izland fővárosában, Reykjavíkban, de a tervek között szerepelt további három Supercharger helyszín, amelyekkel a teljes sziget bejárhatóvá válik.

A cég azonban nem állt meg négy töltőállomásnál: jelenleg összesen hét helyszínen működik villámtöltője, és további három van építés alatt. A töltőállomások közötti maximális távolság nem nagyobb, mint 260 kilométer. Más szolgáltatók persze eddig is kínáltak töltést szerte az országban, így nem jelentett különösebb kihívást a villanyautósoknak az úgynevezett Hringveguron, azaz a szigeten körbefutó 1-es főúton autózni, de a helyszínenkénti 2-8 töltőoszlop és a magas töltési teljesítmény lényegesen megkönnyíti a közlekedést.

Izlandnál ideálisabb országot nehezen lehet elképzelni a villanyautózáshoz: a megújuló energiaforrások terén kiváló adottságokkal rendelkezik, így a járművek által felhasznált elektromosság előállítása tiszta, a lakosság majdnem teljes egésze pedig a városokban, nagyrészt a fővárosban és környékén tömörül, ráadásul az üzemanyag ára is itt az egyik legmagasabb Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.