Kihátrál a Foxconn a Byton megmentéséből?

A Foxconn felfüggesztette a nehézségekkel küzdő Byton kínai elektromos autógyártó megmentésére irányuló terveit – írja a Nikkei. Az együttműködés megszakadásának oka a Byton tovább romló pénzügyi helyzete lehet.

A Byton MByte nevű modelljét a 2019-es Frankfurti Autószalonon leplezték le. A modell legérdekesebb részlete a műszerfalon lévő faltól-falig képernyő, amely egyetlen hajlított darabból állt szemben azzal a ma már egyre gyakoribb megoldással, amikor több kisebb-nagyobb képernyőt építenek be egy közös panel alá. A sorozatgyártás megkezdését eredetileg 2019 végére, az európai szállítások megkezdését pedig 2021-re ígérték. Végül 2020 áprilisában már fotókat is közöltünk az első előszériás példányok gyártásának megindulásáról.

Épp ebben az időszakban érkezett a koronavírus világjárvány, amely még a régi, rutinos autóipari cégeket is kellemetlenül érintette, a sorozatgyártás beindításával küzdő induló vállalkozás számára pedig úgy tűnik túlságosan nagy problémát okozott. A korábban várt tőke nem érkezett meg, így 2020 júliusában a cég ideiglenesen beszüntette működését.

Idén januárban úgy tűnt, hogy az autóiparba saját platformmal betörni kívánó taiwani szerződéses gyártó, a Foxconn megmenti a Bytont, de most a Nikkei az ügyet jól ismerő bennfentes forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár hivatalosan még nem fejeződött be a Byton projekt, a dolgok jelenlegi állása szerint nagyon kicsi az esély a folytatásra. Egy másik forrás szerint a Foxconn Byton gyárba kihelyezett alkalmazottai már csomagolnak és felkészülnek a bezárásra, illetve azt is elmondták, hogy a Foxconn magasabb rangú alkalmazottai, akik a Byton projekten dolgoztak, már el is hagyták a vállalatot. A Nikkei egy harmadik forrása szerint a Byton részvényesek összetett szerkezete jóval több nehézséget eredményezett, mint amire a Foxconn számított.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.