Volkswagen eligazítás – Elon Muskkal

Úgy néz ki Herbert Diess a VW csoport vezérigazgatója minden hétre tartogat valami témát, amit felkaphat a sajtó, és elhangzik, vagy történik valami a cég körül, amin megrökönyödnek az emberek.

Most egy különleges vendégszereplőt is szerződtetett a mutatványhoz.

Feat. Elon Musk

Diess mindent elkövet, hogy motiválja és felrázza a VW közép és felsővezetőit. Rövid időn belül ez a második olyan történet, ahol száznál is több menedzsert hív össze, hogy az elektromos és digitális átállás szükségességéről, és elodázhatatlan felgyorsításáról tartson hegyi beszédet.

Ezek a meetingek nem mentesek a kemény szavaktól, és a kiszivárgó információk alapján hangulatukban igyekeznek elültetni a fejekben, hogy bár látszólag a világ tetején áll a cég, a jövő, a talpon maradás a tét, még ha ezt még ma sokan nem is érzik. Legutóbb ehhez a VW márka igazgatóját hívta harcostársnak a csoport feje, most, pedig egy olyan idegenlégióst igazolt, akire tényleg senki nem számíthatott.

Először a német Handelsblatt szellőztette meg, majd Diess maga is megerősítette Twitteren, hogy amikor múlt csütörtökön a vállalat 200 felsővezetőjével az osztrák Alpbach községében tartott tanácskozást, egy különleges vendéget is hívott

videókonferencián betárcsázott Elon Musk, a Tesla első embere.

Mondanunk sem kell, hogy nem nagyon hallottunk még olyanról, hogy egy vállalat és termékpalettája gyökeres átalakításáról szóló belső tanácskozásra a legnagyobb konkurens vezérét hívják meg, hogy adjon nekik tippeket. Márpedig azt az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt ezen a kihelyezett értekezleten is elmondta Diess, hogy az elektromobilitás terén így tekint a Teslára.

A beszámolók szerint a VW vezetője többek között azt kérdezte Musktól, hogyan volt lehetséges, hogy a Tesla ilyen gyorsan reagált a chiphiányra, és a hírek szerint három hét alatt képes volt a hiányzó félvezetők helyett más eszközökhöz vezérlő szoftvert írni. Az amerikai autógyártó vezetője erre azt mondta, hogy ő alapvetően mérnök, és mindent ilyen szemszögből közelít meg, ilyen a vezetési stílusa is. Emellett mindig is lenyűgözték az olyan termelési kihívások, mint a beszállítói lánc, a logisztika, vagy a termelési folyamatok fejlesztése.

Musk azt is hozzátette, ő nem tart attól, hogy a VW ne tudna sikeresen átalakulni villanyautó gyártóvá, és a legnagyobb versenytársként gondol a cégre. Emellett, véleménye szerint a német vállalat az autóipar egy ikonja, és remek termékeket gyárt, neki is volt több autója tőlük, és sokáig egy 911-es Porschéval járt.

Diess Twitter posztjában megköszönte Musknak, hogy eleget tett a felkérésnek, és ezzel köszönt el:

Hamarosan meglátogatunk Grünheidében!

– utalva ezzel a Giga Berlinre, a Tesla első európai gyárára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.