Megkezdődtek az új Tesla Model S/X nemzetközi kiszállításai

Az új Model S és X, azaz a Palladium kódnévre hallgató generáció kiszállításai még nem kezdődtek meg Európában, és mindenki csak reméli, hogy a frissített autók már CCS töltőcsatlakozóval szerelve érkeznek. Eddig csak találgatni lehetett, de most már videón van a bizonyosság.

Made in Taiwan

Európában gyakorlatilag egy éve nem kapható a Tesla két nagyobbik autója. Tavaly a Tesla Motors Club hivatalos adatbázisokon alapuló gyűjtése szerint mindössze 116 darab Model S és 189 Model X érkezett hozzánk. Ezek azonban még mind korábbi rendelések, esetleg bemutató autók, raktárkészleten maradt példányok voltak. Az előző Raven generáció számos újdonságot hordozott a fedél alatt, azonban egy bosszantó hibája még mindig akadt, ugyanis a Tesla saját töltőcsatlakozójával szerelték, így az csak a V2-es Supercharger hálózaton tudott villámtölteni. Az utóbbi pár évben gyártott darabokhoz lehetett már venni egy adaptert*, ami egy kisebb átalakítás után kompatibilissá tette őket a CCS töltős hálózattokkal, de az adaptert érő hőterhelés miatt a maximális töltési teljesítményt 140 kW körül érték el ezek az autók, többet nem engedett az elektronika. Amerikában ezzel szemben akár 250 kW-tal is lehetett a kocsikat tölteni a Tesla saját hálózatán, mivel ott a V3-as Superchargerek is a cég saját csatlakozóját használták.

Most, az új generációs autók érkezésével ez már tarthatatlan lett volna, különösképp mivel a frissítés egyik fontos részlete az újratervezett akkupakk volt, aminek újratervezett kémiája és hűtési megoldása már lehetővé teszi, hogy akár 34%-ig maradjon a maximális 250 kW-os teljesítmény.

A Palladium ezidáig csak Amerikában került forgalomba, most azonban megérkeztek az első bemutatótermi példányok Tajvanba. Szerencsére a netre felkerülő videók egyike pontosan ezt a témát járta körbe, így most már egyértelmű bizonyíték van rá, hogy a Model 3-hoz és Y-hoz hasonlóan Type 2 CCS Combo aljzattal érkeznek majd a tengerentúli példányok.

Felkerült persze a netre már egy másfél perces videó is, amin alaposan körbejárják a legújabb Model X-et:

*Kis kiegészítés: a 2019 májusa után gyártott autókhoz alapból járt az adapter, a korábbiakhoz meg lehetett vásárolni, de kellett a szervízben egy kis átalakítás, átkábelezés is, ami az 500 eurós csomag része volt. Köszönjük TeslaMasternek a tippet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.