82 ezer villanyautót szállított le az Audi

Egyre-másra jönnek ki a részadatok a VW Csoport tavalyi évéről. A Škoda után most az Audi is kiadta 2021-es összesítését. Sajnos az ingolstadti csapat külön bontást nem tett közzé az egyes típusok eladásairól, de azért egy összesítést kaptunk az elektromos autóik eredményeiről.

Többet, részletesebbet a konszern március 17-i éves jelentése után fogunk tudni.

Már 7 elektromos modell

Az Audi más márkákhoz képest szerény, mindössze 0,7%-os visszaeséssel zárta az előző évet – persze a siker relatív, hiszen már 2020 is 8%-os visszaesést mutatott. Pozitívum az amerikai növekedés, kevésbé vidám adat a kínai teljesítmény, és bár a mexikói és brazil adatokat valami miatt kiemelte a cég, a komolyabb visszaesés eleve a számukra kicsi piacokon történt. Ami aggasztóbb, hogy az elmúlt év negyedik negyedévében 34,2%-os volt a visszaesés a globális adataikban.

Mint mondtam, modellekre lebontva nem tudtunk meg semmit a vállalat gyorsjelentéséből, de azt azért elárulták, hogy

2021-ben 81.894 teljesen elektromos autót szállítottak le a világon, ami 57,5%-os növekedésnek felelt meg.

A vállalat azt is megerősítette, hogy egy év alatt 3-ról 7-re nőtt elektromos modelljeinek száma, és 2025-re 20 ilyen típus lesz a kínálatban. 2026-tól már csak teljesen elektromos meghajtással mutatnak be új Audit. A cég, a konszern többi tagjához hasonlóan figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban még mindig korlátozni fogja termelésüket a globális félvezetőhiány.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.