Emelkednek a töltési díjak a Maingau szolgáltatónál

Február elsejétől Európa legtöbb országában 5 centtel emelkednek a német Maingau közműszolgáltató elektromobilitás szolgáltatási díjai, de Svájcban például ennek duplájával, 10 centtel drágulnak a töltési díjak mind AC, mind DC töltés esetén. Az Ionity töltés ára viszont nem változik.

Európában jelentős mértékben emelkedtek az energiaárak, amit sajnos az elektromobilitás szolgáltatók sem képesek lenyelni. Decemberben már beszámoltunk róla, hogy Romániában két nagyobb szolgáltató is árakat emel, most pedig áremelést jelentett be a Maingau is.

A Maingau az egyik legnagyobb német szolgáltató, melynek elektromobiltás szolgáltatását számos magyar villanyautós is használja, leginkább azért, mert az Ionity jelenlegi árazásának bevezetését követően néhány hónapig féláron tölthettünk a nagy teljesítményű töltőkön. Az Ionity árelőnye később elolvadt, de a kiterjedt európai roamingnak és az átlátható árazásnak továbbra is sokan kedvelik.

Február elsejétől az osztrák árak 3 centtel emelkednek, a svájci árak pedig 10 centtel növekednek, így ebben a két országban az AC töltés 0,69 EUR/kWh, a DC töltés pedig 0,79 EUR/kWh lesz.

A további országok esetén egységesen 5 centtel emelkednek a töltési díjak, így az országok közötti árkülönbségek fennmaradnak. Németországban és Hollandiában 49 centre, illetve 59 centre emelkedik az AC és a DC töltési díj, Svédországban és Dániában 69, illetve 79 cent lesz az AC, illetve a DC töltés ára. A fel nem sorolt európai országokban 0,56 EUR/kWh, illetve 0,66 EUR/kWh lesz a töltési díj. Az Ionity töltés díja Európa-szerte változatlanul 0,75 EUR/kWh.

A töltőkön felejtett autók ellen a Maingau 10 centes percdíjjal védekezik, amely AC töltés esetén a töltés megkezdését követő 240 perc elteltével, DC töltés esetén pedig 60 perc után kezd ketyegni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.