Szerbia 5000 euróval támogatja a villanyautó vásárlást

Szerbiában 5000 eurós, új elektromos és hibrid járművek vásárlását támogató programot jelentettek be – írja a VajdaságMa.

Déli szomszédunkban nem csak a személyautók, de a segédmotorkerékpárok és motorkerékpárok vásárlását egyaránt támogatják, illetve a tisztán elektromos járművek mellett hibrid autók beszerzésére is igényelhető 250-5000 euró közötti állami támogatás. A támogatást magánszemélyek, jogi személyek, vállalkozások egyaránt igényelhetik, kivételt csak azok a taxisok jelentenek, akik már részesültek járművásárlási támogatásban. A támogatási igényeket 2022. október 31-ig lehet benyújtani a környezetvédelmi minisztériumnál.

Segédmotor-kerékpárokra (L1 és L2 kategória) 250 euró, a kettő, három és négykerekű motorkerékpárokra (L3-L7 kategória) pedig 500 eurós támogatás igényelhető.

A legnagyobb, 5000 eurós támogatásra a kizárólag elektromos meghajtással rendelkező, maximum 9 személyes személygépkocsik (M1 kategória) és a legfeljebb 3,5 tonnás könnyű tehergépjárművek (N1 kategória) vásárlói jogosultak.

A tölthető hibridek (M1 és N1 kategória) esetében 3500 eurós támogatás igényelhető, amennyiben a széndioxid kibocsátásuk az 50 g/km határérték alá esik.

Az olyan külső töltési lehetőséggel nem rendelkező hibridek vásárlása is támogatható 2500 euróval, melyek képesek kizárólag a villanymotor használatával haladni, és CO2 kibocsátásuk nem haladja meg a 100 g/km határt.

Szerbiában korábban, 2020 márciusától már volt hasonló állami támogatás, melyet nagy érdeklődés kísért. Körülbelül 800 támogatható jármű talált gazdára abban az évben.

Címlapkép: pxfuel

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.