Újabb kínai autómárka jönne Európába

Kínai sajtóértesülések szerint 2023 elejétől Európában is megkezdené 001-es típusjelzésű tisztán elektromos meghajtású modelljének forgalmazását a Zeekr. A 4970 mm hosszú, 1999 mm széles, és 1560 mm magas kombi a Geely autógyártó csoport SEA padlólemezét használja, azaz egy, a tervezés elejétől fogva elektromosnak készült járműről van szó, amelyben a két villanymotor együttesen 400 kW leadására képes több mint 700 Nm nyomatékkal. Kínában októberben indult el a jármű forgalmazása, a vásárlók két akkuméret közül választhatnak, az egyik 86 kWh, a másik 100 kWh kapacitású, utóbbival a maximális hatótávolság 712 km a NEDC szabvány szerint.

A Zeekr 001 áprilisi premierjén már szó volt arról, hogy 2022-től más piacokon is kapható lehet a modell, de európai megjelenésről akkor még nem mondtak konkrétumokat a Zeekr és a Geely vezetői, ahogyan októberben sem, a sorozatgyártás kezdetekor. Valójában maga a márka is nagyon fiatal, a kínai autógyártó csoport tavaly március végén jelentette be vadonatúj elektromosautó-gyártó cégének megalapítását. A Zeekr a Lotus, a Volvo Cars és a Polestar testvérvállalata, de a Geely alá tartozik a Lynk&Co is, amely szintén szeretne Európa autópiacán megjelenni.

Tavaly októbertől az év végéig körülbelül 6 ezer darab fogyott a Zeekr 001-ből. A tervek szerint 2025-re már hét villanyautót kínálna vásárlóinak a márka, és évi 100.000 járművet exportálna Európába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.