Új rekord: 450 ezer elektromos autót adott el tavaly a VW csoport

Két év alatt 20%-kal, 8.882.000 autóra estek a VW csoport éves eladásai, de a tisztán elektromos modellek 2021-ben gyakorlatilag dupláztak, és már 450 ezer darab felett jártunk.

5,1% volt a tisztán elektromos autók aránya a cégcsoport eladásaiban.

Minden az elektromosokról szól

A vállalat 2021-es eladási gyorsjelentésben a fő hangsúly az elektromos és plug-in hibrid modellek sikerein volt, és van is mire büszkének lenniük a német cégnél.

Egy év alatt 452.900 új elektromos autót adtak el, ami 95,5%-os növekedés volt. Ehhez jött még 309.500 plug-in hibrid (+61%).

A régiók között Észak- és Dél-Amerika mutatott növekedést, de ahogy korábban a VW márkánál láttuk, Kína sajnos gyengélkedik, két év alatt 1,1 millióval csökkentek csoport eladásai a legnagyobb piacán.

A csoport legnépszerűbb elektromos modelljeinek listáját az ID.4 vezeti, ezt követi az ID.3, majd az Audi e-tron és a Škoda Enyaq. Az e-up! búcsúköre (?) az 5. helyre volt elég, a Porsche Taycan családja pedig a 6. lett a ranglistán.

A VW Csoport Európában 310 ezer elektromos autót adott el, így ezzel megszerezte az első helyet. Az Egyesült Államokban 37 ezer darabbal a másodikak, Kínában pedig az eladott közel 93 ezer példány 320% növekedés eredménye.

A márkák házi ranglistáját is a VW vezeti, de ebből a felsorolásból az is kiderül, hogy a márka 3600 elektromos kisáruszállítót is eladott a világon. A MAN pedig 800 elektromos teherautóval járult hozzá az eredményekhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.