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
auto
2024. 04. 16. kedd

Új korszakba lépett a magyar napenergia: megjelent az első vállalati PPA

energia

A fejlettebb piacokon évek óta elterjedtnek számítanak azok a hosszú távú áramvásárlási szerződések, amelyek segítségével a nagyvállalatok közvetlenül egy nap- vagy szélerőműtől vásárolnak energiát. Kezdetben ezek a szerződések inkább csak az adott cég imidzsének javítását szolgálták, ám a megújuló energia olcsóbbá válásával már pénzügyi szempontból is racionálissá vált az alkalmazásuk.

Egy ideje Magyarországon is élénk érdeklődés mutatkozott a vállalati áramvásárlási szerződések (Corporate Power Purchase Agreement, röviden: PPA) iránt, így csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg nálunk is ezek a konstrukciók. A legújabb hírek alapján úgy tűnik, hogy az egyre olcsóbbá váló napenergia, illetve az ezzel párhuzamosan emelkedő energiaárak hatására 2022-re megérettek a feltételek, hogy a magyar piacra is berobbanjanak.

Az ország egyik első, és legnagyobb vállalati áramvásárlási szerződését március közepén kötötte meg a spanyolországi székhelyű ID Energy Group, és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge. A szerződés alapján megépítendő naperőmű kivitelezése az ID Energy és a Voltrack Holding Zrt. együttműködése révén jövőre kezdődhet meg, és 2024-ben már meg is kezdi a termelését.

A 16 millió eurós beruházásból megvalósuló 26 MW-os erőmű a cementgyár villamosenergia-fogyasztásának harmadát fogja fedezni. A Lafarge telephelyén megépülő naperőművet az ID Energy Group fogja üzemeltetni, és a szerződés alapján 15 éven keresztül fix áron fogja ellátni villamos energiával a vásárlóját. Az erőmű élettartamát a beruházó legalább 40 évre becsüli.

A királyegyházai cementüzem. Kép: Lafarge

A vállalati PPA-k legnagyobb európai piaca Spanyolországban található, ahol tavaly 3 gigawattnyi naperőmű épült meg ilyen formában, így talán nem is véletlen, hogy egy spanyol vállalat fogja megvalósítani a Baranya megyei beruházást is.

2021 volt az európai napenergia eddigi legjobb éve

Egy naperőmű esetében nincsenek ingadozó árfolyamú energiahordozók, a karbantartási igény is jól előre tervezhető, ami lehetővé teszi az árak hosszú távra szóló rögzítését. Ez mindkét fél számára előnyös, hiszen az eladó egy folyamatos, stabil árbevételre alapozhatja az üzleti tervét, ami megkönnyíti a beruházáshoz szükséges hitel felvételét, de ugyanígy a vásárló is jól jár az alacsony szinten rögzített beszerzési árakkal. A vállalati PPA-k világán belül különösen népszerűek azok a naperőművek, amelyek a vevő telephelyén, vagy annak közelében valósíthatóak meg, mert magánhálózaton keresztül, azaz rendszerhasználati díjak nélkül képesek energiát biztosítani a felhasználó számára. Ez olyan előny, amivel egy atomerőmű soha nem fog tudni versenyezni, hiszen aránylag kevés cég rendelkezik saját atomreaktorral, márpedig ha egy távoli atomerőműből kell ellátni a fogyasztót, annak bizony komoly szállítási költségei lesznek.

A vállalati áramvásárlási szerződések a jelenleg tapasztalható bizonytalanság, és az energiahordozók árának elszabadulása mellett komoly vonzerővel bírnak az ipar szereplői számára, így biztosak lehetünk benne, hogy még több hasonló beruházás fog megvalósulni a közeljövőben.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.