1,3 GWh-val nőtt az otthoni energiatárolók kapacitása Németországban

Németországban tavaly ismét rekord mértékben nőtt a háztartási és az ipari méretű energiatárolók piaca, az igazán nagy, hálózati méretű új akkumulátorok telepítése azonban visszaesett az előző évekhez képest egy frissen megjelent kutatás adatai szerint.

Messze a legtöbb akkumulátort 2021-ben is a háztartások telepítették. A 30 kWh-t meg nem haladó szegmensben tavaly 145 ezer új telepítés történt, ezeknek 93%-a egy új napelemes rendszerrel együtt került kiépítésre, míg 7%-uk már meglévő rendszer mellé került. 2020-ban még „csak” 100 ezer akkumulátort vásároltak a háztartások, a növekedés így 45%-os volt, és tavaly év végén már 430 ezer működött belőlük országszerte, ami azt jelenti, hogy már minden századik otthonban megtalálhatóak (a német háztartások száma 40 millió).

A kutatás megállapította azt is, hogy a 2021-ben a napelemes rendszert rendelő ügyfelek 50%-a energiatárolót is igényel, 10%-uk kifejezetten csak napelemet szeretne, 40%-uk pedig a rendelés leadásakor még nem döntött a kérdésben.

Az újonnan létesült energiatárolók 98%-a valamilyen lítium-ionos technológiát képvisel, miközben a korábban még jóval nagyobb részesedéssel bíró savas ólomakkumulátorok egyre inkább visszaszorulnak. Az egyéb technológiák, mint a redox folyadékáramos, vagy a sós vizes akkumulátorok is jelen vannak a piacon, de rétegterméknek számítanak.

2021-ben a háztartási méretű akkumulátorok tárolási kapacitása közel 1300 MWh-val nőtt, a beépített teljesítményük pedig 730 MW-tal (másfél paksi blokk). Ez 50, illetve 60%-os növekedésnek felel meg, és év végén 1,9 GW/3,5 GWh tárolási kapacitást biztosítottak a felhasználóik számára.

A háztartási méretű energiatárolók kapacitásának és teljesítményének növekedése. Grafikon: Figgener et al. – The development of battery storage systems in Germany – A market review (status 2022)

Az átlagos akkumulátor 5 kW-os teljesítménnyel és 8,8 kWh kapacitással rendelkezett, többségük (54%) az 5 és 10 kWh közötti tartományba esett. 

A 30 kWh – 1000 kWh közötti, azaz az ipari méretű energiatárolók szegmensében tavaly 894 új telepítés történt, amely 27 MW/57 MWh-s bővülést hozott. Az egy év alatt telepített tárolási kapacitásban mindössze 15%-os volt a növekedés az előző évhez képest, ennek a fő oka az lehetett, hogy a céges napelemekre vonatkozó jogszabályok változása miatt az előző évekhez képest tavaly már kevésbé érte meg új napelemes rendszereket kiépíteni.

Ebben a szegmensben 95%-os arányt képviselnek a lítium-ion akkumulátorok, a többi nagyobbrészt savas ólomakkumulátor, kisebbrészt pedig redox folyadékáramos. Ez utóbbiból tavaly egyetlen példány épült, amelyet egy kaszinó üzemeltet, és 30 kW/130 kWh-s kapacitással rendelkezik.

Az ipari méretű energiatárolók kapacitásának és teljesítményének növekedése. Grafikon: Figgener et al. – The development of battery storage systems in Germany – A market review (status 2022)

A hálózati méretű energiatárolókból tavaly 11 darab létesült, amely 36 MW/32 MWh-s bővülés. Az 1 MWh-t meghaladó méretű akkumulátorok telepítése tavaly 72%-kal esett vissza az előző évhez képest, ami elsőre nem hangzik túl jól, de ha megnézzük az okokat, már nem olyan rossz a helyzet. Ezek az energiatárolók korábban szinte kizárólag frekvenciaszabályozási célból épültek, ám ez a piac mostanra már telítődött, így nem éri meg újabb szereplőknek belépni, miközben a hosszabb időintervallumokat áthidalni képes akkumulátorok iránti kereslet még csak most kezd felfutni, így a piac átmenetileg egy hullámvölgybe került.

A hálózati méretű energiatárolók kapacitásának és teljesítményének növekedése. Grafikon: Figgener et al. – The development of battery storage systems in Germany – A market review (status 2022)

Az ipari méretű akkumulátorok összkapacitása 170 MWh-n állt 2021 végén, a hálózati méretűeké pedig 750 MWh-n, így összesen 4,4 GWh, többnyire lítium-ion technológián alapuló akkumulátor működött az országban. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy Németországban, illetve a szomszédos országokban jókora mennyiségű szivattyús-víztározós erőmű működik, így a hálózatuk egyelőre még nem szorul rá komolyabb mennyiségű kémiai energiatárolóra, szemben mondjuk Kaliforniával, ahol kevésbé kedvezőek a földrajzi adottságok.

A tanulmány szerint 2021-ben átlagosan 8%-kal csökkent az akkumulátorok ára. Az 5 kWh alatti mérettartományban 1400 EUR/kWh-s átlagárakkal lehetett találkozni, 5 és 10 kWh között 1000 EUR/kWh, 10 kWh fölött pedig 900 EUR/kWh körül alakultak az árak

Az akkumulátorok árának változása Németországban (kék) illetve Baden-Württenbergben (piros). Az árak tartalmazzák az elektronikát és az ÁFÁ-t. Grafikon: Figgener et al. – The development of battery storage systems in Germany – A market review (status 2022)

Címlapkép: Sonnen

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.