Ennyibe kerülhetnek a Xiaomi elektromos autói

Kínai sajtóértesülések szerint négy elektromos autómodellt is piacra fog dobni a Xiaomi, az elsőnek a prototípusát pedig még idén, várhatóan az év harmadik negyedévében fogja megmutatni a közönségnek az okostelefonjaival világhírűvé vált elektronikai termékeket gyártó vállalat. A legfrissebb hírek alátámasztják a tavalyi híreszteléseket, miszerint öt éven belül négy Xiaomi elektromos autó jelenik meg, és az elsőt 2024-ben lehet majd megvásárolni.

Az újságírók azonban most azt is tudni vélik, milyen árkategóriában érkeznek az újdonságok: két villanyautót 150.000 és 200.000 jüan, azaz átszámítva körülbelül 8 és 10,7 millió forint között fognak beárazni a meg nem erősített hírek szerint, ezek 2-es szintű vezetéstámogató rendszereket kínálnak majd a vásárlóknak. A két másik modell magasabb árkategóriába kerül, ezekért 200-300 ezer jüant, azaz mintegy 10,7-16 millió forintot kell fizetni alapáron, cserébe viszont hármas szintű vezetési asszisztensek lesznek betelepítve.

A Xiaomi egy évvel ezelőtt jelentette be belépését az elektromos autók piacára, akkor Lei Jun vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy kezdetben körülbelül 1,5 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget, a következő 10 évre pedig összesen nagyjából 10 milliárd dollárt fordítanak „minőségi okos villanyautók piacra dobására”. Tavaly szeptemberben megalakult a Xiaomi EV Company Ltd., amely a vállalat villanyautós projektjeiért lesz felelős.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.