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
auto
2024. 04. 20. szombat

Videón az új Kia Niro EV – minden részletet megnézhetünk

elektromos autó

A Kia e-Niro a legsikeresebb elektromos autó volt a magyar piacon 2021-ben – a modell nem csak a magánszemélyek, de a taxisok körében is igen népszerű. A jó ár-érték arány persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy frissítéssel tovább javítani az autón.

Nem e-Niro

A mostani frissítés után a Niro az első autó a K padlólemez harmadik generációján, ami továbbra sem egy dedikált elektromos megoldás, hiszen erre készülnek hibrid modellek is, ahogy ebből a típusból is megmaradt mind a hagyományos HEV és konnektoros PHEV változat is.

A dizájn frissítés eredményeként modernebbnek hat az autó – a hossza 4,5, a szélessége 2, a magassága 1 centivel nőtt, a tengelytáv pedig két plusz centimétert kapott.

Az autó neve egyébként mostantól nem e-Niro, hanem Niro EV, ami igazából csak itt Európában változás, mert az USA-ban eddig is így hívták a kocsit.

Bjørn már megnézte

Az újdonságot idén nyárra ígéri a Kia, de a vállalat német képviselete már megmutatta a sorozatgyártásba kerülő változatot néhány médiumnak és influencernek – köztük volt az ismert youtuber, Bjørn Nyland is.

Az autó külsejére Bjørn is úgy reagált ahogy én, a C-oszlop eltérően színezett dizájn eleme szerinte úgy néz ki, mint egy olyan karambol utáni javítás, ahol nem volt megfelelő színű cseredarab. De, persze, ízlések és pofonok. Az viszont javít a helyzeten, hogy az autó orra és a hátsó kerékjárat között futó díszítőelem is olyan színű, mint a C oszlop. Nálunk a szerkesztőségben egyébként Szöcske továbbra is fenntartja, hogy jól néz ki az eltérőre fényezett elem.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

A kocsi eleje sokkal agresszívebb, mint eddig, új LED lámpákat és egy markáns nappali menetfény LED csíkot kapunk – ezek a táskás szemek mostanában elég divatosak. Érdekesség, hogy Bjørn hőkamerás felvétele szerint a szélvédő tetején található kamera fűtött házat kapott, így nem fog bepárásodni, vagy eljegesedni.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

Újdonság, hogy a motorháztető alatt helyet kapott egy kis, 20 literes első csomagtartó is, ami arra elég, hogy a töltőkábeleket ide pakolhassuk, és ne kelljen a telepakolt hátsó csomagtartó aljáról kibányászni. Ügyes.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

További érdekesség, hogy a Niro is megkapta az EV6 V2L rendszerét, azaz a mellékelt ügyes adapterrel sima 230 voltos gépeket hajthatunk meg a kocsiról, ha mondjuk kempingezés idején erre szükség van.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

Ami viszont nem tetszett norvég barátunknak az a töltőcsatlakozó új helye. A kocsi csatlakozója az orr bal oldaláról középre, és kicsit lejjebb került, a fedél alatt pedig még mindig műanyag kupakokat találunk a nyíláson.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

Hátulról is teljesen megújult az autó, újak a lámpák és egy ügyes trükkel a kocsi körül áramló levegő ezek mögött áthaladva bújuk ki a csomagtérajtó mellett – kicsit úgy, ahogy ezt más autóknál az első kerékjáratnál látjuk. A megoldás célja a légellenállás csökkentése.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

Végül ejtsünk pár szót az autó belsejéről is, ami a korábbi Niro és az EV6 ötvözete. Megkaptuk a nagyobb testvér fejtámaszát, kormányát és kormány mögötti LED műszerfalát, valamint multifunkcionális érintőpaneljét is, amiről a klímát és egyéb funkciókat vezérelhetünk. ezektől sokkal modernebb az autó belseje.

A középső kijelző, illetve az azon futó szoftver viszont mintha a jelenlegi Niroból került volna át, a rövid bemutatóban még csak különösebb gyorsulást sem láttunk a menüben, a térkép nagyítása kicsinyítése ugyanolyan darabosan szaggat mint a kifutó modellnél – lehet a hardver itt változatlan.

A csomagtér mintha valamivel szélesebb lenne belül, 24 literrel 475 literre nőtt is a kapacitása – Bjørn mérései szerint a kerékjáratok között 106 cm, azok felett 115 van, a ledönthető ülésekig pedig 80 centi a rakodófelület mélysége. Az üléseket lehajtva 1,6 méter hosszú csomagokat is bepakolhatunk.

A kalaptartó az eddigi rolós, kihúzható fajta helyett egy leakasztahtó könnyű kis darab, amit valószínűleg egyszerűbb elpakolni, ha éppen útban van.

Forrás: Bjørn Nyland, YouTube

Az akkupakk most már nem az SKI-től, hanem a CATL-től jön, és a nettó kapacitása 64,8 kWh. Ez a kis különbség, a 20 kilós fogyókúra, valamint a 0,004-es Cd javulás a a légellenállásban, összese 8 kilométeres WLTP hatótáv növekedést eredményeztek, így most a gyári adatok szerint 463 kilométerre képes az autó. A villámtöltés 10-80%-ra 43 percet vesz igénybe, és ha a navigációban beállítjuk célként a töltőpontot, akkor télen a kocsi automatikusan előfűti az aksit.

Újdonság, hogy most már akár 300 kg fékezetlen és 750 kg fékezett tömeget is vontathatunk az elektromos verzióval is.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.