Elkezdték villanyautó-gyártásra átépíteni a General Motors mexikói üzemét

Március 24-én leállt a termelés a General Motors mexikói létesítményében, és egészen május közepéig nem is indítják újra a szerelőszalagokat, megkezdődött ugyanis az üzem felkészítése tisztán elektromos járművek gyártására. A Ramos Arizpe gyárban szerelik össze a Chevrolet Blazer és Equinox modelleket – mindkettőből lesz tisztán elektromos változat 2023-ban– valamint motorokat és váltókat is termel a létesítmény. A GM 2021 áprilisában jelentett be egy több mint 1 milliárd dolláros beruházást a gyár bővítésére, amelyet követően eleinte akkucsomagok és villanymotorok kerülnek be az üzem portfóliójába, 2023-tól kezdődően pedig villanyautókat is gyártanak majd itt.

A több mint hét hétig tartó időszak alatt betelepítik az új gyártófelszereléseket a villanyautók összeszereléséhez, így Ramos Arizpe lesz az ötödik létesítmény a General Motors gyártóhálózatában, ahol elektromos járművek készülhetnek: a michigani Orion gyár a Bolt modelleknek és később a Silverado EV-nek ad otthont, a Factory Zeróban pedig a GMC Hummer EV-t gyártják. A Tennessee állambeli Spring Hillben készül majd a Cadillac Lyriq, a kanadai Ontarióban pedig a GM villanyos kisteherautóiba lehelnek életet.

A jövő évben megjelenő Chevrolet Equinox EV crossoverről itt mutattuk be az eddig ismert információkat, a Blazer SS villanyautóról pedig nemrég tett közzé egy videót a GM:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.