Főoldal » elektromos autó » Napokon belül érkezik a Smart #1 SUV

Napokon belül érkezik a Smart #1 SUV

A Smart új korszakának első autója az egyszerűen csak #1 névre keresztelt SUV lesz, amelynek széria verzióját pár nap múlva be is mutatják Berlinben.

Csak elektromos

A Smart 1994-ben a Daimler és a Swatch óragyár különös szerelemgyerekeként jött létre, aztán pár évvel később már teljesen a német autógyártó tulajdonába került. A kis, kétüléses szupermini egyik legnagyobb újítása a méretéhez képest igen biztonságos karosszériája volt, bár azért az autóknál még mindig igaz az, hogy az erősebb kutya… marad egyben, tehát ha egy 2 tonnás SUV-val ütközünk, valószínűleg nem egy fortwo-ban akarunk ülni.

Elektromos változat 2008 óta létezett a német kisautókból, de a vállalat 2019-ben teljesen felhagyott a belsőégésű motoros verziók gyártásával. Ekkor azonban még a jól bevált fortwo és forfour maradtak a kínálatban – utóbbi gyártása tavaly decemberben fejeződött be.

2019-ben azonban a Daimler bejelentette egy vegyesvállalat alapítását a kínai Geelyvel, majd 2021-ben bemutatták az első közös koncepció autót, a Smart Concept #1-t. Most ebből érkezik a széria változat.

Városi SUV

Az új autóról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a városi SUV-k népszerű kategóriájába érkezik. A nyilvánosságra hozott, álcázott prototípus fotói alapján egyértelmű, hogy sokat megtartottak a koncepció ötleteiből, de úgy néz ki, hogy az „öngyilkos ajtók” itt sem jutottak el a szériáig. Kérdés, hogy a tanulmány futurisztikus belseje mennyiben maradt meg.

A cég közleménye szerint április 7-én Berlinben lerántják a leplet az autóról, és végre a műszaki tartalomról, akku meretéről, hatótávról, töltési teljesítményről is megtudunk majd valami, legalábbis ebben reménykedhetünk. Korábban a cég 430 kilométeres WLTP hatótávot jósolt a kocsinak, amely meglehetősen ígéretes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.