Főoldal » egyéb » Dollármilliárdokat költött Elon Musk a szólásszabadságra

Dollármilliárdokat költött Elon Musk a szólásszabadságra

Hetek óta folynak a találgatások, hogy vajon saját közösségi média platformot indít-e Elon Musk, de most vége a sötétben tapogatódzásnak. A válasz az, hogy nem.

Inkább megvette a Twitter 9,2%-át nagyjából 3 milliárd dollárért.

Abszolút szabadság

Musk az utóbbi időben többször kritizálta a világ egyik legnagyobb közösségi média platformját, a közel 400 millió felhasználóval rendelkező Twittert, mivel szerinte az nem tesz meg mindet a szólásszabadság érvényesítése érdekében. Ha egy-egy közéleti szereplő elfogadhatatlannak minősített nézeteket oszt meg, ideiglenesen, vagy véglegesen letiltják a fiókját.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Twitter egy magánvállalat, amelynek alkalmazását azok használhatják, akik elfogadják a szerződési feltételeket, és aki ezek ellen vét, azt a cég jogosan zárja ki a saját platformjáról.

Bár idehaza sokkal népszerűbb az Instagram, vagy a Facebook, a Twitter szerepe alapvetően más, mint az előbbi platformoké. A rövid, elsősorban szöveges üzenetek számára készült platform gyakorlatilag a legnagyobb online hírforrás lett, ahol számos médiafelület, politikus, vállalat, jól értesült anonim belsős és közszereplő elsőként osztja meg információit.

Musk azok közé tartozik, akik abszolút mindenek felett állónak tekintik a szólásszabadságot, és annak semmilyen korlátozását nem fogadják el, legyen az bármennyire is szélsőséges tartalom, uszítás, vagy gyűlöletkeltés. Aki így gondolkozik, nem azért teszi, mert ilyen eszmékkel szimpatizálna, hanem mert szerinte a szólásszabadság bármilyen határok közé szorítása a visszaélések, a zsarnoki elnyomás melegágya.

Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy Musk részben azért teheti meg, hogy a Tesla nem költ reklámra, és egy személyben látja el a cég PR feladatait, mert több mint 80 millió követője van Twitteren, és itt bármit megoszthat különösebb korlátok nélkül. Az is a történethez tartozik, hogy pontosan Musk zabolázatlan Twitter posztjai okozták neki a legtöbb bajt, tőzsdefelügyeleti vizsgálatot.

Akárhogy is, most kiderült, hogy nem saját platformot indít, hanem a Twitterbe vásárolta be magát. A kérdés az, hogy milyen változásokat akar majd kikényszeríteni. 9,2% nem tűnik soknak, de az elérhető adatok alapján ezzel a legnagyobb részvényese lett a cégnek, olyan nagy befektetési alapok előtt, mint a Vanguard Group (8,79%), a Morgan Stanley bank (8,76%), vagy a Blackrock (6,48%).

Bár Musk a hivatalos kommunikáció szerint egyelőre passzív befektető, tehát nem avatkozik be a cég döntéseibe, ez gyorsan változhat. Musk alapvetően csak a saját cégeibe fektet, úgyhogy a Twitter részesedéssel sem valószínű, hogy egyszerűen csak a pénz fialtatása a célja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.