A 600 lóerős Lotus SUV még csak a kezdet

Március végén szinte felrobbantotta az internetet a Lotus vadonatúj modelljével, mely a kínai Geely autógyártó csoport alatt működő brit cég legelső sportterepjárója, és második tisztán elektromos autója az Evija hiperautó után. Az Eletre névre keresztelt SUV fejlesztői minimum 600 lóerős teljesítményt terveznek elérni a duplamotoros hajtáslánccal, így a jármű akár három másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/h-ra gyorsulni. Ezt azt jelenti, hogy a Lotus újdonsága lazán legyorsulja belsőégésű motoros vetélytársait, melyek jellemzően nagyobb motorteljesítményt kínálnak: a Lamborghini Urus 641 lóerővel is 3,6 másodpercig küzd a sprinttel, de még a 697 lóerős Aston Martin DBX 707 is három szekundum felett futja a 0-100-at.

Ebben természetesen nagyban közrejátszik az elektromos hajtás azonnal elérhető nyomatéka, így egy 1020 lóerős Tesla Model X Plaid 2,6 másodperces sprintjét már nem veri meg – legalábbis eleinte, merthogy mint a Top Gear megtudta, vannak komolyabb tervei is a Lotusnak az autóval. A múlt héten bemutatott Eletre valójában csak az alapmodell, a jéghegy csúcsa, ennél sokkal több is kihozható a járműből, és a Lotus nem szalasztja el a lehetőséget: már dolgozik a hárommotoros változaton, amelyben a hátsó tengelyre egy másik, 300 lóerős motort szerelnek, 900 lóerőre növelve a hiperterepjáró teljesítményét. Az Eletre így akár 2,5 másodperc alá is befuthat egy 0-100-as gyorsulás alatt. Ez természetesen leginkább csak az autóskártyákon mutat majd jól, de kiválóan érzékelteti, hogyan haladja meg az elektromos technológia a belsőégésűt a teljesítményre kihegyezett gépkocsik esetében is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.