Radar és LiDAR nélkül: a Teslát követi a Toyota az önvezetésben

A Woven Planet, leánykori nevén Toyota Research Institute (Toyota Kutatóintézet), a japán autógyártó önvezető rendszerek fejlesztésével foglalkozó leányvállalata pár napja azt jelentette be, hogy a Teslához hasonlóan egy tisztán kamerákkal működő rendszerrel képzeli el a jövőt.

Hasonló forgatókönyv

A vállalat közleménye szerint mostantól olyan kamerákkal szerelik rendszereiket, amelyek 90%-kal olcsóbbak mint az eddigiek. A lépés azért fontos, mert a vállalat arra a következtetésre jutott, hogy az önvezetéshez egy teljesen a kamerákon alapuló rendszerre van szükség, egyéb szenzorok nélkül, ehhez pedig rengeteg adat kell, amivel tanítani tudják a neurális hálójukat. Ez azonban a cég szerint túl költséges, ezért ez nem lehetséges a LiDAR-ra és radarokra épülő rendszerekkel, ezekből ugyanis nem lehet költséghatékonyan elég nagy flottát építeni.

A Woven Planet szerint a kamerás rendszer okosításához azonban nagyon sok autó kell, ezért ki akarják használni a Toyota adta lehetőséget, amit egy hatalmas autógyártó éves termelése jelent. A sorok között olvasva ez azt jelenti, hogy a jövő Toyotáit fel akarják szerelni több, olcsóbb kamerával, hogy azok a világot járva segítsenek az önvezető rendszer tanításában, ami ugyanaz a modell, amit a Tesla is követ a 2,6 millió eladott autójával. A vállalat ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy a japán autógyártó most azonnal elhagyja a radarokat és LiDAR-t a termékpalettájából, mert ezek a jelenlegi vezetéstámogatók működéséhez, illetve a tesztelés alatt lévő sofőr nélküli kocsik fejlesztéséhez még fontosak.

A cég szerint a jövőben a kamera alapú rendszerek azonban majd beérik, és túl is lépik a drágább szenzorokkal működő társaikat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.