127 ezer Model 3-nál rendeltek el „visszahívást” Kínában

Bár most gyártási hibás félvezetőről van szó, úgy néz ki ezt is megoldják egy vezeték nélküli szoftverfrissítéssel.

Valószínűleg európai autók is érintettek.

Félvezetősilány

Nem elég a folyamatos félvezetőhiány, most úgy néz ki, hogy 127 ezer autóba került gyártási hibás vezérlőegység. A kínai hatóság bejelentése szerint

a Tesla 127.785 darab, 2019. január 11. és 2022. január 25. között gyártott Model 3-at hív vissza, ugyanis a hátsó villanymotor inverterének teljesítményelektronikája elromolhat egy gyártási hibás félvezető lapka miatt.

Magyarra fordítva két évnyi Model 3 gyártásban van olyan chip, amelynek egyes példányai hibásak, ezért az autó egyszer csak nem indul el, vagy menet közben leáll a hajtás. A hiba az országban 93.578 sanghaji, és 34.207 darab fremonti, import autót érint. Egyébként a Model Y is ezt az egységet használja, és a tavalyi frissítésű Model S/X is ennek egy felturbózott változatát kapta, de arról egyelőre nincs hír, hogy ezek a modellek is érintettek-e.

A Model 3 invertere. Forrás: ebay

Mi sem ússzuk meg

Egyelőre nincs róla információ, hogy Európába is került-e a hibás példányokból, de tekintve, hogy mind az amerikai, mind a kínai gyár termékei érintettek, és hogy két év termeléséről van szó, szinte kizárt, hogy megússzuk.

A jó hír az, hogy úgy néz ki nem kell szervizbe menni, a cég szoftveresen is tudja orvosolni a hibát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.