Főoldal » elektromos kerékpár » Indul az újabb támogatási program elektromos kerékpárokra

Indul az újabb támogatási program elektromos kerékpárokra

Ma délelőtt a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. bejelentette az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásának támogatására 2020-ban elindított program folytatását. Akár 10.000 pedelec is beszerezhető abból az összesen egymilliárd forintos támogatási keretből, amelyre 2022. április 14. 00:00 perctől lehet pályázni az elektromobilitas.humda.hu oldalon. Az előző pályázati konstrukcióhoz képest azonban újdonság, hogy a pályázatok ezúttal nem szakaszosan, hanem folyamatosan nyújthatók be egészen 2023. április 14-ig, vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Balról jobbra: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos; Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára; valamint Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója. Forrás: HUMDA

A magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkezők legfeljebb egy pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt pedelec kerékpár utófinanszírozott támogatására pályázhatnak. A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet. A kerékpár nem rendelkezhet gázkarral, az akkumulátor pedig nem tartalmazhat ólmot. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor akkor kapcsol be, amikor a kerékpáros hajtja a pedálokat, és kikapcsol, ha elérné a 25 km/h sebességet. A kerékpár nem lehet nehezebb 30 kilogrammnál, a kerékméretnek legalább 26 hüvelyknek, összecsukható kerékpár esetén legalább 16 hüvelyknek kell lennie, a külső gumi maximális szélessége pedig 60 mm lehet.

Forrás: HUMDA

A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 100.000 forintig igényelhető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több. 600.000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 180.000 forintig igényelhető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több, itt az 1.200.000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A pályázat beadásához nem szükséges munkáltatói igazolás, így például kismamák, nyugdíjasok és egyetemisták is élhetnek a lehetőséggel.

Forrás: HUMDA

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az előző időszakban több mint 6800 e-bike beszerzésére került sor a támogatási program által, a mostani programban pedig további 10 ezer új elektromos rásegítésű kerékpár vásárlásához jár támogatás, amely tisztább városokat, egészségesebb embereket, élhetőbb országot fog eredményezni. Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy nemrég e-cargo kerékpár vásárlásához is lehetett támogatást igényelni, ennek a programnak az első két szakaszában 84 pályázó összesen 70,7 millió forint értékben nyert támogatást elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzésére.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.