Főoldal » elektromos autó » Látványos megnyitóval készül a Tesla a Giga Austin mai indulására

Látványos megnyitóval készül a Tesla a Giga Austin mai indulására

Április 7-én este, magyar idő szerint 22 órakor veszi kezdetét a Tesla legújabb gyárának, a Giga Texasnak a megnyitója. A Cyber Rodeo nevű eseményen természetesen részt vesz Elon Musk is, aki a hajnali 3 körül tart beszédet, de meghívtak 15 ezer vendéget alkalmazottakat, rajongókat is.

A március 22-i berlini megnyitón mi is jelen voltunk, de Texasba azért nem ugrunk ki a buli kedvéért, viszont holnap összefoglaljuk az eseményeket.

Nagy parti lesz

A Giga Texas első fázisa, az 1200×400 méteres, több mint négyszázezer négyzetméter alapterületű főépület.  Ez az Enterprise-D-nél több, mint kétszer hosszabb – na jó, ha valaki ezt így nem értené, ez nagyjából 12 futballpálya hosszának és 6 szélességének felel meg.

A Giga Texas 2022. március 24-én, repülőgépről, a háttérben az Austin Bergstrom nemzetközi repülőtérrel. Forrás: aubbbrey, Reddit

Az előkészületekről közzétett képek alapján igen látványos bulira lehet számítani, amihez képest Berlin egy falusi majális volt.

A gyárban – lepel alatt – ott van két Cybertruck és egy Roadster 2 prototípus is, de lesz ott persze Model 3, helyi gyártás Model Y valamint eredeti Roadster is.

A hírek szerint a texasi zászlót is kirakják, piros, kék, illetve fehér színű Model Y-ok segítségével, de a kamerák kiszúrtak már két Tesla Semi prototípust is a területen.

Rossz hírek Kínából

Elon Musk öröme azonban nem lehet felhőtlen. A cég igáslova, a legnagyobb darabszámot termelő Giga Sanghaj továbbra is zárva tart a városban bevezetett COVID intézkedések miatt.

Az üzemet először március közepén zárták be két napra, majd március 28-an következett egy négy napos szünet, amit azonban meghosszabbítottak. A legfrissebb hírek szerint a város azt tervezi, hogy április 11. és 18. között nyithat újra a gazdaság, de egyelőre még tegnap is közel 20.000 pozitív teszt született a 26 milliós metropoliszban. A Teslának minden nap kiesés 2000-2200 le nem gyártott autójába kerül, ami jelenleg elsősorban a május elejére és közepére tervezett európai kiszállításokat nullázhatja le.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.